Kriz bu defa da grip aşılarını vurdu, hastalar tedirgin. Eczanelerde grip aşısı bulunmuyor. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman ölümlerin ve salgınların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu

Grip salgını ve ölümler kapıda

RABİA YILMAZ - rabiayilmaz@birgun.net

İktidarın her seferinde reddettiği kriz, sağlık alanında da kendini göstermeye devam ediyor. Kirz bu defa da grip aşılarını vurdu. Ekim ayında yapılması gereken grip aşısı, eczanelerde bulunamıyor. Hastalar da eczacılar da bekliyor. Kronik ve yaşlı hastaların grip aşısı olmasının şart olduğunu vurgulayan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman ise, “Salgınlar ve beklenmeyen kayıplar yaşanabilir. Acilen önlem alınmalı” ifadelerini kullandı.

Kronik ve yaşlı hastalar risk altında
Aşının Ekim ayında yapılması gerektiğini aktaran Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, “Grip aşısında çok büyük bir sorun yaşanıyor. Grip aşılarının, özelikle 50 yaş üstü, kronik göğüs hastalığı ya da kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalarda mutlaka uygulanması öneriliyor. Aşı ekim ayının sonlarına doğru geldi, hemen tükendi, yenisi de gelmiyor. Sebebi de malum; kurdaki artış” dedi.

Yaşanacak sürece dair 2 ay öncesinden uyarıda bulunduklarını hatırlatan Adıyaman, hükümete önlem çağrısında bulunarak, söz konusu riskleri şöyle sıraladı:

“Kronik hastalar büyük risk altında. Aşılanmayan kronik ve yaşlı hastalarda maalesef beklenmeyen ve istenmeyen kayıplar görülme olasılığı çok yüksek. Hükümetin acilen bu işe el atması ve aşıların getirilmesi lazım. Bir an önce yerli ilaç sanayinin geliştirilmesi ve dışa bağımlılığın azalması gerekiyor. Kur farkından kaynaklanan ve özel sektörün ithal etmediği ilaçlar için çözüm bulunmalı.”


grip-salgini-ve-olumler-kapida-527082-1.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman

Hastalar da eczacılar da aşıyı bekliyor

Eczacılar, grip ve soğuk algınlığı ilaçlarında yaşanan bir sorun olmadığını, ancak grip aşısında büyük sorun yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Grip aşısında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Birçok hasta aşı bekliyor. Özellikle bu sene grip aşılarını bulmak zor. Biz de sebebini bilmiyoruz, çok bilgi alamıyoruz. 6 Kasım’da bizlere geleceği söylendi, onu bekliyoruz. Aşı yaptıran hasta sayısında da düşüş var. 100 kişiden 75’i yaptırırken, bu sene 40’lara 50’lere düştü. Bunda zamların etkili olduğunu düşünüyoruz.”

Yaşanan sıkıntının dövizden kaynaklandığını düşünen bir başka eczası ise, “Hastalar bekliyor, biz de bekliyoruz. İthal ilaçlarda da dövizden kaynaklı bir sorun yaşıyoruz, ama grip aşısında neden bu kadar sıkıntı yaşadığımızı bilmiyoruz. Döviz bu ilaçları da etkiledi, yaklaşık yüzde 50-60 zam geldi. İstek var ama ilaç yok. Dövizden dolayı ithal ilaçlardan özellikle göz damlaları, tansiyon ilaçlarında sıkıntı yaşıyoruz.”