KBB Uzmanı Dr. Özlem Özer, influenza virüsü konusunda 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri yaşlıların risk grubunu oluşturduğunu belirterek, “Risk altında olan grupların grip olduğunda mutlaka hastaneye başvurması gerekiyor” dedi

Grip, zatürreye evrilmeden hastaneye başvurun

Burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, bulaşıcı bir grip hastalığına sebep olan influenza virüsünün, 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri yaşlılarda risk grubu oluşturuyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Özlem Özer, özellikle kontrol altına alınamayan yüksek ateş, devam eden mide ve kas ağrılarında doktora başvurulmasını gerektiğini aksi takdir de hastalığın zatürree gibi hasta yatışını gerektirecek durumların oluşabileceğini belirtti.

İnfluenza virüsünün A-B-C şeklinde türleri olduğunu söyleyen Özer, “Daha önce de domuz gribi, kuş gribi gibi vakalara rastlanmıştı. Bireyin domuz gribinin olup olmaması önemli değil, domuz gribini normal sağlıklı bir insan da atlatabilir. Bu semptomatik tedaviler kendine iyi bakarak, istirahat ederek atlatılabilir ama risk altında olan grupların mutlaka hastaneye başvurması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Nezle ile gribi ayırmak lazım

Son günlerde rastlanan salgına dikkat çeken Özer, “Aslında kış ayı boyunca yaşadığımız nezle ve gribi her dönemde yaşıyorduk. Bu sene herkes ‘Hiçbir şekilde bu kadar hasta olmamıştım, toparlanamadım, tam hastalığım iyileşiyordu tekrar ortaya çıktı’ diyerek bize başvuruyor. Nezle ile gribi ayırmak lazım. Nezlede daha hafif şikayetler oluşmakta. Hafif bir burun akıntısı, hafif öksürük, boğaz ağrısı, hafif bir baş ağrısı. Gripte daha farklı semptomlar olur, bunlar çok şiddetlidir ” şeklinde konuştu.

Her grip olan hastaneye başvurmalı mı?

Hastalığın kendisini göstermesinden sonra yüksek ateşin kontrol altına alınamaması başta olmak üzere devam eden şikayetlerde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini dile getiren Dr. Özer, “Her grip olan hasta hastaneye başvurmalı mı? Hayır. O zaman zaten hastanelere girecek yer olmazdı. Eğer bu şikayetlerimiz özellikle yüksek ateş, kontrol altına alınamıyorsa, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler bazen fayda etmeye bilir. Hastanın iştahı tamamen kesilip yeterli sıvı alamıyorsa, mide bulantısı çok arttıysa, kas ağrıları çok arttıysa, özellikle solunum sıkıntısı arttıysa, öksürük çok şiddetlendiyse mutlaka hastaneye başvurulması gerekiyor. Eğer başvurulmazsa, komplikasyon dediğimiz zatürree, orta kulak iltihapları gibi vücudu etkileyebilecek, hastane yatışını gerektirebilecek durumlara yol açabiliyor” diye konuştu

Mutlaka aşı yaptırmalıyız

Hastalıkta yapılması gerekenleri de anlatan ve aşı olunması gerektiğine dikkat çeken Dr. Özer, “Aslında her şeyden önce gripten korunmak için aşı mutlaka yapılmalı. Kimlere yapılmalı? Herkese değil, daha çok bu risk altında diye bahsettiğimiz bazı hasta gruplarımız var ya da insan grupları diyelim. 7 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, ek hastalıkları olan şeker, kalp hastalıkları gibi ek hastalıkları olan hastalarımızın mutlaka eylül ve ekim aylarında aşı olması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla beraber tabii ki hastane çalışanlarımız da risk altında, bu arkadaşlarımızın da aşı olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

İHA