Kuzey Kutbu’nda yer alan Grönland’da küresel ısınmayı yakından ilgilendiren genel seçimleri, bölgenin zengin yeraltı kaynaklarını kullandırmama sözü veren solcu Inuit Ataqatigiit (IA) partisi yüzde 37 oy alarak kazandı. Grönland’daki seçimler, bölgedeki yeraltı madenlerinin işlenmesi bakımından uluslararası önem taşıyor.

Grönland seçimlerini, 'maden kazılarını durdurma' sözü veren çevreci solcu parti IA kazandı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Kutbu’nda 56 bin nüfuslu Grönland’da yapılan seçimler sona erdi. Ülkedeki solcu ana muhalefet partisi Inuit Ataqatigiit (IA) oyların yüzde 37’sini alarak seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

IA, Grönland'ın güneyindeki maden projesine karşı çıkarak, zengin yeraltı kaynaklarını kullanıma açmayacağının sözünü verdi.

Nadir mineral yataklarına ev sahipliği yapan Kvanefjeld madeninin geleceği seçimleri IA’nın kazanmasıyla uluslararası kamuoyu tarafından da ciddi merak konusu haline geldi.

Uluslararası maden şirketlerinden, seçimleri kazı yapılmasına karşı olan IA’nın kazanmasının ardından bir açıklama gelmedi.

Güçlü bir çevresel duyarlılığa sahip bir parti olan Inuit Ataqatigiit, şimdi bir hükümet kurmaya çalışacak. 20 sandalyeye sahip mecliste IA hükümet kurabilmek için en az 11 milletvekili alması gerekiyor.

Çevreci politikalarıyla bilinen IA’nın 34 yaşındaki lideri Mute Egede’nin gelecek haftalarda hükümet kurmak için çalışmalara başlayacağı belirtildi.

BUZULLARIN ERİMESİYLE MADEN YATAKLARI ORTAYA ÇIKTI

Grönland'ın ekonomisi balıkçılık ve Danimarka hükümetinin sübvansiyonlarına dayanıyor ancak buzulların erimesinin ardından ortaya zengin maden yatakları ortaya çıktı.

Ülkenin güneyindeki Kvanefjeld'deki maden sahasının sahibi olan şirket, madenin elektronik ve silah üretiminde kullanılan 17 elementten oluşan "nadir toprakların batı dünyasının en önemli üreticisi olma potansiyeline" sahip olduğunu söylüyor.

Yerli halkın çoğu, söz konusu maden projelerinin tarım arazilerindeki potansiyel radyoaktif kirlilik ve zehirli atıkları ortaya çıkarmasından kaynaklı endişelerini dile getiriyordu. IA da tüm endişeleri kabul ettiğini belirterek iktidara geldiğinde projeleri sonlandıracağı vaadinde bulunmuştu.

İktidardaki sosyal demokrat Siumut Partisi ise, maden yataklarının milyonlarca dolarlık gelir ve iş sağlayacağını belirterek, projeye desteğini açıklamıştı.

gronland-secimlerini-maden-kazilarini-durdurma-sozu-veren-cevreci-solcu-parti-inuit-ataqatigiit-kazandi-861744-1.

GRÖNLAND’IN ÖNEMİ

Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan ve 56 bin nüfusa sahip Grönland, 2019’da dönemin ABD başkanı Donald Trump tarafından satın alınmak istemiş ve bu iki ülke ilişkilerinin gerilmesine yol açmıştı.

Adanın güneyinde bulunan maden yatağı, dünyanın en zengin uranyum ve nadir toprak minerallerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kvanefjeld maden sahası, Çin merkezli bir şirket tarafından desteklenen Avustralya şirketi Greenland Minerals'a ait.

Bölge ayrıca, iklim krizinin sınırında yer alıyor ve bilim insanları geçen yıl rekor düzeyde buzulun eridiğini bildirdi. Bu erime dünya genelinde deniz seviyesinin altında kalan kıyı bölgeleri için ciddi önem arz ediyor.

Kopenhag Üniversitesi'nden jeobiyoloji profesörü Minik Rosing, maden araştırmalarının yeterince yapılmadığını belirterek, "Balık stokları gibi canlı doğal kaynakları sürdürülebilir bir şekilde toplamak Grönland için en uzun vadeli çözüm olacak. Adanın mineral potansiyeli sadece bir dereceye kadar araştırıldı, ancak derinlemesine araştırılmadı" ifadelerini kullandı.