Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek'in yoğun bakım servisine kaldırılmak istendiği duyuruldu

Grup Yorum: Üyemiz İbrahim Gökçek'i zorla müdahale için odadan çıkardılar

Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve Grup Yorum'un sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada; dün sabaha karşı direnişlerini sürdürdükleri ev polis tarafından basılarak zorla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’in yoğun bakım servisine kaldırılmak istendiğini duyurdu.

HHB, resmi Twitter hesabından “Şu anda hastane idaresinden yetkililerle oda önünde tartışıyoruz. Kurul kararı geldiğini, bunun üzerine yoğun bakım servisine götüreceklerini refakatçı almayacaklarını söylüyorlar” mesajını paylaştı.

Büro, paylaştığı bir diğer mesajda ise “Ölüm orucundaki müvekkillerimiz İbrahim ve Helin talepleri olmamasına karşın zorla yoğun bakıma alınmak isteniyor, zorla müdahaleye hazırlanılıyor. Zorla müdahale cinayettir! Hekimleri bu suça ortak olmamaya çağırıyoruz!” ifadelerini kullandı.

Grup Yorum'un Twitter hesabından yapılan videolu paylaşımda ise şu ifadeler yer aldı:

"Üyemiz İbrahim Gökçek'i zorla müdahale için odadan çıkardılar! Herkes acilen eğitim araştırma hastanesine!"

Hastane doktorlarının sık sık Bölek ve Gökçek’in yanına gelerek “besleyici mama” önerisinde bulunduğu öğrenildi. Polisin, “güvenlik” gerekçesiyle sık sık direnişçilerin bulunduğu odaya girdiği ve refakatçi olarak kalan yakınlarının da engellenmeye çalışıldığı kaydedildi.

GRUP YORUM'DAN ÇAĞRI

Grup Yorum'un, basına, milletvekillerine ve siyasetçilere yaptığı çağrıda, "HELİN VE İBRAHİM'E YAPILACAK OLAN HERHANGİ BİR MÜDAHALE ONLARIN CANLARINA KASTETMEKTİR! VE ŞUAN BUNU YAPMAK İÇİN HAZIRLANIYORLAR! ÜMRANİYE EĞT. VE ARŞ. HASTANESİNE GİDİP ONLARI YALNIZ BIRAKMAYALIM" ifadeleri yer aldı.

HASTANEYE YATIŞ KARARI: 432’NCİ MADDE

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek dün sabah saatlerinde kaldıkları evden polis tarafından Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Sağlık Bakanlığı’nın Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yaptığı başvurusu doğrultusunda Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’e ‘zorunlu yatış’ kararı verildi. Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, iki müzisyen İstanbul 18’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 432’nci Maddesi’ne dayanarak verdiği kararla hastanede tutuluyor.

432’nci madde ise şöyle: “Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir. Görevlerini yaparlarken bu sebeplerden birinin varlığını öğrenen kamu görevlileri, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar. Bu konuda kişinin çevresine getirdiği külfet de göz önünde tutulur. İlgili kişi durumu elverir elvermez kurumdan çıkarılır.”