Guardian gazetesine açık mektup: Standartlarınız nelerdir?

Guardian diye bir İngiliz ya da Birleşik Krallık (BK) gazetesi var. İyi bir gazete diyebilirim. Ben okuyorum, uygulaması cep telefonumda yüklü. Batı’nın ana-akım standartlarında solda yer alıyor. Mesela BK’nin Yemen’de işlediği insan hakları suçlarını Guardian’dan öğrendim. Temmuz’un 17’sinde Çıralı hakkında bir gezi yazısı yayımlandı Guardian’da. Yazının altındaki okur yorumlarına baktığımda ise, Türkiye’yi boykot etmeye çağıran birçok yazı gördüm. Çünkü Türkiye’de insan hakları ihlalleri vardı ve Türkiye’ye gitmek diktatöre destek olmak anlamına gelecekti. Bunlara cevap olarak “ama bundan zarar görecek olanlar masum halk” diyenlere karşı, “Onlar bunu hak ediyor, Erdoğan’ı seçmeselerdi” yanıtı geliyordu. Bir okur ise daha da ileri gidiyor ve “ben Yunanlıyım, ülkemin egemenliği Türkiye’nin tehditi altında, Türk çocuklarının açlıktan kırılması umurumda değil” diyebiliyordu. Tabii, asıl söylemek istediği, “paranızı, gelin Yunanistan’da harcayın”dı.

“Onlar” diye söz edilenler arasında ben de varım. Hepimiz varız. Erdoğanı hak ediyorlar denilenler arasında AKP’nin cezalarla sindirmeye çalıştığı benim gazetem Birgün de var, hepimiz varız. Açlıktan kırılsınlar denilenler arasında benim çocuğum da var, sizinkiler de var. Bütün bunlar, Guardian gazetesinin community standartına yani cemaat koşullarına uygun yorumlar. Çocuklarımızın ölmesini umursamamak bile buna dahil. Çocuk katli bile cemaatın hoşgörü sınırları içinde kendisine yer bulabiliyor.

Ama benim okur yorumum bu cemaatin yüksek standartları arasında kendisine yer bulamadı ve sansürlendi. Ne yazmıştım? Aşağı yukarı şunu: “Türkiye’yi boykot etmekle yetinmeyin Irak’ı , Libya’yı, Suriye’yi, Suudiler üzerinden Yemen’i bombaladığınız gibi bombalayın. Sizin gibi uygar ülke insanlarının bize vereceği derslere ihtiyacımız var. Yalnız bana bir şeyi anlatın. Biz Türkiye’deki rejimi değiştirmeye çalışırken siz 2013’e kadar neden desteklediniz?” Bu söylediklerim, Guardian’ın cemaat standartlarına uygun bulunmadığı için silinmiş yani sansürlenmiş. Olması gereken yerde Cuneyt başlığı altında “moderatörümüz tarafından silindi” bilgisi var.

Tabii ki yazdıklarım ironikti. Türkiye’yi bombalamalarını asla istemem. Kimsenin buna hakkı olduğunu da düşünmem. Ama Erdoğan’ın şeytanlaştırılması, Saddamlaştırlması, Batılının gözünde her şeyi mümkün kılıyor. Saddam’ı devirmek o kadar meşru gösterildi ki, bugün bile Avrupa’da birçok entelektüel Irak’ın işgalini meşru görüyor. Yalan “kitle imha silahı” iddialarının filan gerekçe yapıldığını hatırlayan bile yok. Libya için de aynısı geçerli. “Kaddafi deliydi, sarayında kürtaj masaları vardı” filan diye Libya’nın imha edilmesini ve yüzbine yakın sivilin öldürülmesini sorgulamıyor Avrupa aydını. Cannes’da pırıltılı film festivalleri düzenlenirken, karşı kıyıda Fransız jetlerinin Libya’yı bombalıyor oluşu, o çok duyarlı yönetmenlerin ve oyuncuların umurunda olmuyordu. Hâlâ da olmuyor.

ABD’nin sadık destekçisi BK, Ortadoğu’daki her saldırıda yer aldı. En son, Suriye’yi, kimyasal silah saldırısı yaptı diye bombaladılar ama ortada herhangi bir delil de yoktu Suriye hükümetinin bunu yapması için mantıklı bir gerekçe de. Şimdi sen, insan hakları konusunda bu kadar suçlu ol (kolonyalist geçmişini gündeme getirmiyorum bile) ve ondan sonra ona buna ders ver. Amerikalıların dediği gibi “give me a break.” Ya da “bırakın Allah aşkına.” İnsanların yaşama hakkına saygı duymayan ülkelerin başkalarına insan hakkı dersi vermesini kabul edemiyorum. Ve ayrıca son cümlemde dediğim gibi, biz Erdoğan’la mücadele ederken siz onu kayıtsız şartsız destekliyordunuz. Ta ki 2013’e kadar. Bugün de AKP’nin eski ortağı, darbeci FETÖ Batı tarafından korunuyor ve destekleniyor. Kim oluyorsunuz da, “onlar bunu hak ediyor, çocukları açlıktan kırılsın” diyebiliyorsunuz?

Peki benim ironik metnimi neden sansürlediniz? Hangi gerekçeyle? Demokratlığınız, eleştiri kendi ülkenize yöneltiğinde bitti mi? Çocuklarınız açlıktan kırılsın gibi alçakça bir şey mi söyledim? Cemaatinizin hangi yüksek standartını ihlal ettim? Lütfen beni bilgilendirin. Yoksa despotça davranan siz olacaksınız.