Afganistan Hükümeti’nin, adam kaçırma ve tecavüzle suçlanarak Türkiye’ye gönderilen Raşid Dostum’un Türkiye’de yaşama izni karşılığında, ülkedeki Gülen okullarını Maarif Vakfı’na devredeceği iddia edildi

Guardian: Gülen okullarının devri için Raşid Dostum pazarlığı

BirGün / Londra

Afganistan Hükümeti’nin, ülkedeki Fethullah Gülen Cemaati ile bağlantılı okulların Türkiye’ye devriyle ilgili çarpıcı bir iddia gündeme geldi. İngiliz Guardian Gazetesi’nin iddiasında, Kabil yönetiminin Gülen bağlantılı okulların Türkiye’deki Maarif Vakfı’na devrinin, ülkesinde tecavüzle suçlanarak Türkiye’ye “sürgün”e gönderilen Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Raşid Dostum’un Türkiye’de yaşamasına izin verilmesi karşılığında yapılacağı iddia edildi.

“Rapordan bir hafta sonra Türkiye’ye uçtu”
Guardian’da yer alan haberde, Afgan hükümeti komisyonunun Gülen’e ait olan okulların kapatılmasını tavsiye eden bir rapor hazırladığı hatırlatılarak, “Rapor hazırlandıktan bir hafta sonra Dostum, Türkiye’ye giden bir uçağa bindi” ifadeleri kullanıldı. Buna karşın, raporun hazırlayıcılarından olan Afgan Eğitim Bakanlığı Sözcüsü’nün, raporun Dostum ile ilgisini reddettiği belirtildi.

Dostum’un hakkında çıkan iddialar sonrasında ortadan kaybolduğunun hatırlatıldığı haberde şunları kaydetti:

“Afganistan Devlet Başkanı Eşraf Gani ve Batılı müttefikleri, Dostum’un sorgulanması için baskı yaptılar ancak Dostum saklanmayı tercih etti. Sonunda Gani hükümeti, Dostum’un bir tür ‘sürgün’e gitmesini çözüm olarak gördü.”

“Türk uçağı Dostum’u almak istedi”
Afganistan hükümetinin, gözlerden uzak tutmak amacıyla Dostum’u Türkiye’ye göndermeyi planlaması ardından Gani’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşerek, bir Türk uçağının Kabil’den Dostum’u almak için gönderilmesi gündeme geldi. Dostum’un bu teklifi reddederek, sağlık sorunları nedeniyle “check-up” yaptırmak amacıyla Türkiye’ye kendisinin gittiği iddia edildi. Dostum iddialar ardından, “Sağlık kontrollerim bittikten sonra kısa süre içinde ülkeme döneceğim” diye konuştu.

Hakkında adam kaçırma, işkence ve tecavüz suçlamaları olan Afgan devlet yöneticisi, 20 Mayıs’tan bugüne Türkiye’de bulunuyor.

Daha önce de Türkiye’ye sığındı
Afganistan’da yaşlı birini kaçırmak ile ona işkence ve tecavüz etmekle suçlanarak Türkiye’ye gönderilen Dostum, daha önce de benzer amaçla Türkiye’de bulunmuştu. Dostum, 2008 yılında Afganistan’da bir muhalife saldırmakla suçlanarak, ülkesindeki baskıdan kaçarak Türkiye’ye sığınmıştı.