Guardian yazarı: İngiltere ruhunu Suudilere sattı

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin yazarlarından Owen Jones, "İngiltere ruhunu Suudi hanedanına sattı. Yazıklar olsun" başlıklı bir makale yazdı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İngiltere'nin 'dünyanın en iğrenç diktatörlüklerinden biriyle olan çıkarcı ilişkisinin' sonunda kamuoyunda tartışılmaya başlandığını belirten Jones, buna Yemen'de dünyanın en büyük insani krizlerinden birine dönüşen savaşın değil gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin yol açtığını belirtti.

"Fakat bu tartışmaların çok sürmesini beklemeyin, İngiliz müesses nizamı ile Suudi tiranlığı birbirine dolanmıştır" diyen Jones, yazısına şöyle devam etti:

>> "Yönetici elitlerimizle muhaliflerin kafasını kesen, terör ihraç eden ve Yemen'de çocukları katleden bu rejim arasındaki bağlar, kesmek için fazlasıyla kârlı.

>> Siyasi elitlerimize bakın. Tony Blair başbakanlığı döneminde bir Suudi silah anlaşmasını içeren dev bir yolsuzluk soruşturması için savcılığa baskı uyguladı. Suudi liderliğinde Yemen'de yürütülen katliam başladığından bu yana İngiliz hükümeti Riyad'la 4,7 milyar sterlinlik silah anlaşması imzaladı. İngiliz askeri danışmanları Suudi savaş odalarında çalıştı. Almanya Suudi Arabistan'a silah ihracatını yasaklasa da İngiltere'nin Almanya'nın yolundan gitmesi mümkün değil.