Boğaziçi Üniversitesi, 2 yıl önce bir kısmını depreme karşı güçlendirmek için 6 milyon TL harcadığı Uçaksavar Kampusu lojmanlarını yıkma kararı aldı. Eğitim Sen’den Sayın, milyonlarca liralık kamu zararına dikkat çekti.

Güçlendirdikleri binaları yıkacaklar
Fotoğraf: BirGün

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan kayyum rektörler Melih Bulu ve Naci İnci’ye karşı başlatılan eylemler ile ülke gündemine oturan Boğaziçi Üniversitesi’nde yine tartışma yaratacak bir karara imza atıldı.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul’un en değerleri bölgelerinden biri olan Etiler’deki Uçaksavar Kampusu lojmanlarında oturan personel ile akademisyenlere bir yazı göndererek 7 Ağustos tarihine kadar lojmanların boşaltılmasını istedi. Üniversitenin tadilatı ve depreme karşı güçlendirilmesi için yaklaşık 6 milyon TL harcadığı Uçaksavar Kampüsü’nün hemen yanında olan Uçaksavar Lojmanlarını yıkma kararı aldığı öğrenildi.

Ancak üniversitenin toplam dört bloktan oluşan Uçaksavar Lojmanlarının iki bloğu birkaç yıl önce yenilediği ortaya çıktı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, 5 Ağustos 2020 tarihinde A, B, C ve D blok adı altında toplam dört blokluk lojmanlardan C bloğu güçlendirmek için bir ihale düzenledi. “Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüs Lojmanları C Blok Güçlendirme İşi” adı altında düzenlenen ihaleyle tam 2 milyon 280 bin TL harcandı.

Üniversite, 30 Mayıs 2019 tarihinde de D blok için bir ihale düzenledi. Daha önce öğrenci yurdu olarak kullanılan ancak daha sonra lojmana dönüştürülen D bloğun güçlendirilmesi için de üniversite kasasından 3 milyon 742 bin TL harcandı.

BULU DÖNEMİNDE AÇIKLANMIŞTI

Öte yandan lojmanların yıkılacağı geçen yıl kayyum rektör Melih Bulu döneminde açıklanmıştı. Yapılan açıklamada “Riskli yapı raporu ve lojmanların mevcut fiziki yapılarına bakıldığında bu lojmanların çoktan vadesini doldurmuş olduğu net bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle lojmanların vakit kaybetmeden tahliye edilip yerine depreme dayılı yeni ve modern lojmanların inşa edilmesi oldukça hayatidir” denmişti. Açıklamada yeni lojman binalarının TOKİ işbirliği ile yapılacağı belirtilerek “Depreme dayanıklı, modern ve yeni lojmanların hem arazi açısından hem de bina bakımından tüm mülkiyet hakları Boğaziçi Üniversitesi’ne ait olacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

KAMU ZARARI OLUŞTURULDU

Eğitim Sen Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın BirGün’e yaptığı açıklamada, kamu zararı oluşturulduğuna dikkat çekerek, “Boğaziçi’nin dört ayrı yerleşkesinde lojmanlar var. Etiler’deki Uçaksavar Kampusu lojmanlarının yıkılacak. Söz konusu alanda dört blok var. Buradaki bir blok öğrenci yurdundan lojmana dönüştürülmüştü ve yaklaşık 100 daire yer alıyor bu lojmanlarda. Bu dört bloğun tamamı yıkılacak. Burada D blok güçlendirilmişti. C blok ise yüzde 80 güçlendirildikten sonra güçlendirme çalışması durdurulmuş. Burada gerçek manada güçlendirmeden sonra verilen yıkım kararıyla bir kamu zararı var” ifadelerini kullandı.