Hastalıklardan korunmak için öncelikli olarak bağışıklık sistemini güçlü tutmak şart. Bağışıklık sistemini zayıflatan stres, uykusuzluk ve fazla kilonun üstesinden gelmenin yolunun dengeli ve sağlıklı beslenme olduğunu unutmayın

Güçlü bağışıklık için dengeli beslenme şart

HABER MERKEZİ

Kış aylarında yağlı ve kalorili besinlerin tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte kilo artıyor, bağışıklık sistemi de zayıflıyor. Bu sorunların üstesinden gelmenin yolunun beslenmeden geçtiğini söyleyen Diyetisyen Nursena Akkaya, “Dengeli beslenin. Haftada en az iki gün kuru baklagiller, günde en az iki su bardağı yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler tüketin. Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yiyin” diyor.

Kış aylarında soğuk ve yağışlı havalar nedeniyle fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte daha az enerji harcanıyor. Beslenme düzeninde ise biraz daha ağır, yağlı ve kalorili besinleri daha fazla tüketmeye, daha az sıvı almaya başlanıyor. Bu durum genellikle yaz diyetlerinde verilen kiloların geri alınmasına neden olabiliyor.

Akkaya, bu dönemde kilo alımını kontrol altına almak için şunları öneriyor:

► “Karbonhidrat, protein ve yağı dengeli tüketin.

► Ana ve ara öğünler oluşturularak kan şekerinizin sabit kalmasını sağlayabilir, böylece fazla kalori tüketimini kontrol altına alabilirsiniz.

► Günde 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin, su içmek için susamayı beklemeyin.

► Sindirim sorunları yaşamamak için lif tüketimini artırın, günde en az beş porsiyon sebze ve meyve yiyin.

► Beslenme düzeninizde haftada en az iki gün kuru baklagillere yer verin.

► Et, tavuk ve balığı mümkün olduğunca öğlen yemeklerinde tüketmeye özen gösterin ve bu besinlerin yanında hazımsızlığı önlemek için çorba tercih edin.

► Tahıl ve kepek içeriği yoğun ekmekler, günde en az iki su bardağı yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler tüketin.”
Stres, uykusuzluk, fazla kilonun da bağışıklık sistemini zayıflattığını dile getiren Akkaya, beslenmeye ilişkin şunları sıralıyor:

► Vitamin ve mineral ihtiyacı için sebze ve meyve tüketimini arttırın.

► Probiyotik ve prebiyotik besinlere yer verin.

► Haftada en az iki gün balık tüketin.

► D vitamini seviyenizi kontrol ettirin.
cukurda-defineci-avi-540867-1.