‘Güçlü bir yerel gıda sistemi mümkün’

BirGün/EGE

Fahiş fatura ve gıda zamları sebebiyle yurttaşların geçim sıkıntısı her geçen gün daha fazla artıyor. SOL Parti Muğla İl Sekreteri Zekeriya Kargın, ülkedeki her bir karış toprağı, her bir damla suyu, kamusal ve doğal ortak varlıkları peşkeş çeken AKP iktidarının Türkiye’yi adeta bir krizler ülkesine dönüştürdüğünü belirterek yaşananlara tepki gösterdi.

Hem üreticinin hem tüketicinin sorunlarının derinleştiğini vurgulayan Kargın, “Gıda krizi KDV indirimi gibi geçiştirici müdahalelerle değil, yapısal bir dönüşümle çözülebilir. AKP hükümetinin son dönemde gıda krizi karşısında üretebildiği tek çözüm KDV indirimi oldu. Oysa KDV indirimi de tek başına gıda krizini çözemez. Nitekim geçen yıllarda PttAVM’den ayçiçeği yağı satmak, Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin sayılarını artırmak, tanzim satışlar yapmak, depolar basmak gibi hamleler sorunu çözmek yerine karikatürize etmekten öteye gitmedi” dedi.

Krizin çözümünün gıda sistemini bir bütün olarak ele almaktan, üretim maliyetlerini de düşürecek ekolojik bir planlamadan ve yerel gıda sistemlerini güçlendirmekten geçtiğini dile getiren Kargın, “Tarımsal mazot, elektrik ve sudan alınan ÖTV kaldırılmalıdır. Geçimlik tarım yapanların elektrik, su ve Ziraat Bankası’na olan tüm borçları silinmelidir. İthalatta gümrük vergisi indirimlerine son verilmelidir. Çiftçiye dönük tüm fiyat desteklemeleri girdi maliyetlerine endekslenmeli; tarımsal ürünlerde enflasyon ve artan yaşam maliyetleri hesaplanarak çiftçinin tarımdan kopmayacağı, insanca yaşam süreceği bir seviyede taban fiyat belirlenmelidir” diye konuştu.

Kargın şunları söyledi: “Çiftçinin doğrudan taüketici ile buluşmasını sağlayacak satış kanalları geliştirilmeli, yaygınlaştırılmalı ve tedarik zincirleri kısaltılmalıdır. Sözleşmeli üretim modeli terk edilmelidir. Şirketlere yarayan tohumculuk yasası yeniden düzenlenmelidir. Kooperatifler, meslek odaları gibi yapılar demokratikleştirilmeli, devlet güdümünden çıkarılmalıdır.”