“Hayır Kadıköy” platformunun önceki gün düzenlediği toplantı, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya yoğun bir katılım vardı. Ana salon doldu, alt kattaki salonda da yer yoktu, çoğu katılımcı da bina dışında kaldı. Orta yaş grubunun yanı sıra kadınlar ve gençler de ağırlıklıydı. Akşamüstü başlayan toplantı 3 saat sürdü.

İlk çağrıda, toplantıya panelist konuşmacı olarak CHP ve HDP’li birer milletvekili ile bir akademisyenin katılacağı ve yerinin de Kadıköy Evlendirme Dairesi olduğu bildirilmesine rağmen, CHP’nin başka bir etkinliği nedeniyle toplantının yeri değiştirildi. Toplantıya konuşmacı olarak sadece HDP İstanbul Milletvekili Av. Filiz Kerestecioğlu katıldı.

Filiz Kerestecioğlu kısa bir konuşma yaparak Başkanlık sistemi getiren Anayasa değişikliklerinin TBMM’deki sürecini anlattı. Kerestecioğlu, “AKP, halktan kaçırırcasına oldubitti bir düzenleme gerçekleştirdi. Yeni Anayasa ile her şeyi tek adam yönetecek. OHAL kararnameleriyle binlerce insan işsiz kaldı, gözaltına alındı, binlerce insanın protesto hakkı engellendi. Onun için ‘Hayır’ demeliyiz. Hayır demek özgürleşmek demektir, herkesin ‘hayır’ının farklı olması normaldir” diye konuştu.

“Kadınlar ‘Hayır’ derse!”
Açış konuşmasına “Gezi sonrası ilk kez sokağa çıkan kadınlardan biriyim” diyerek başlayan platform temsilcisi Durna Şahin, bu referandumun ülkenin kaderini, geleceğini belirleyeceğini söyledi. Durna Şahin, ‘Hayır’ diyen kesimin çok daha geniş olduğunu, ancak kararsızlar üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.

Kadıköy ilçesinde oluşturulacak “Hayır Meclisleri”nin tüm Anadolu yakasına ve giderek İstanbul’a ışık saçacağını belirten Şahin, “Özellikle kadınlara büyük sorumluluk düşmektedir. Kadınlar ‘Hayır’ derse çok daha güçlü etki yapacaktır” diye konuştu.

Meclis örgütlenmesi
“Hayır Kadıköy” platformunun diğer bir sözcüsü de oluşturulacak “Hayır Meclisi” ile bilgi verdi. Buna göre haftada bir toplanan “Hayır Meclisi”ne katılım açık olacak, birey hukuku esas alınacak ve kampanyanın söylem ve sloganları belirlenecek.
Meclisin bünyesinde ayrıca, örgütlenme ve organizasyon, üretim ve iletim, hukuk, mali ve yerel birimler olmak üzere 5 komisyon oluşturulacak.

Platform sözcüsü, “Hayır” kampanyasının partilerden ziyade halk inisiyatifine dayanması gerektiğini, insanların yaşam tarzının tek bir kişiye teslim edilmeyeceğini ve böyle bir söylemi esas alacaklarını belirtti.
Kararsızları etkilemek

Daha sonra foruma geçildi. 25’e yakın kişi söz aldı. Değinilen konular, özetle şöyle:

»Haklıyız, ‘Hayır’ın birçok gerekçesi var. ‘Evet’i savunanların gerekçeleri çok zayıf. Kazanacağız, gerçekten kazanmak zorundayız.

»Sosyal medyayı iyi kullanalım. Kararsızlara karşı olumsuz bir dille değil, olumlu cümlelerle gidelim.

»Bu kampanyada parti kimliğini öne sürmeden ‘Hayır’ın gerekçelerini açıklayalım. Hedef kitlemiz MHP ve AKP’nin demokratik tabanı olmalı.

»Sandığa katılım çok önemli. Oy kullanmamak, ‘Evet’e yarar sağlar. Oy vermeyi örgütleyelim.

»Seçim güvenliği, sandık güvenliği için de bir platform oluşturalım.

»Evet kesimi ve kararsızlar, pek sosyal medyayı kullanmıyor. Bu kesimdeki insanlara yüz yüze ulaşalım ve özellikle somut önerilerde bulunalım.

Emek eksenli çalışma
»Emek eksenli bir propaganda yapalım, işsizlik sorununu, pahalılığı, hak kayıplarını gündeme getirelim.

»Hayır deyip umutsuz olanlara umut verelim. Emekçiler grev yasağını nasıl tanımadılarsa, kadınlar tecavüzcülere karşı nasıl kazanım elde ettilerse ‘Hayır’ için de başarıya ulaşmak mümkün.

»Dil ve üslup çok önemli, kibirli bir lisan kullanmayalım.

»Evet cephesindeki birçok insan da hayatından memnun değil. Bunları dile getirelim, Başkanlık sürecinde neler yaşandığı ortada. Bunlardan söz edelim.

»Seçmen listelerinde kayıtlı olup olmadığımıza şimdiden bakalım.

»Şiddetsiz sokak eylemleri yapalım.

7 Haziran’da başardık
»7 Haziran 2015 seçimlerinde nasıl başardıysak şimdi de başarabiliriz. Umudu ve inancımızı kaybetmeyelim.

»Referandum ve ‘Hayır’ kampanyası siyasal anlamda yeni bir kanal açtı, yeni bir 7 Haziran yaratılabilir.

»Mizahı da kullanarak yaratıcı eylemlerde bulunalım.

»Evet çıkınca neler kaybedeceğimizi çok basit bir dille anlatalım.

»Laik ve parasız eğitimin önemini dile getirelim.
»8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü ‘Hayır’ için örgütleyip güçlendirelim.
»Şimdiki ‘Hayır’ mücadelesi referandum sonrası için de bir zemin hazırlayacaktır.
»Evet’çiler ya da kararsız kesim, güce inanan bir kesimdir. Onun için Kadıköy’den başlayacak olan güçlü bir ‘Hayır’ kampanyası, kararsızları da olumlu yönde etkileyecektir.