Gücünü bul  baskıdan kurtul!

GİZEM ERTÜRK

İngiliz şarkıcı, söz yazarı Foxes, 3 yıl aranın ardından yayınladığı şarkısı Love Not Loving You’nun ardından şimdi de ikinci single’ı Woman’ı dinleyiciyle buluşturdu.

“Woman” kadınlara yüklenen narin bir çiçek, kutsal bir nesne ya da kırılgan bir obje gibi söylemler yerine “birey”, “insan” ve “kadın” kavramlarını ön plana çıkartıyor. Dünyada birçok adaletsizliğin olduğunun altını çizen Louisa Rose Allen, -bilinen sahne adıyla Foxes, bu şarkıyla kadınların hayır deme gücünü bulmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

Sizi ilk kez 2015 yılında Sziget Festivali’nde izlemiştim. Muhteşem bir şovdu. Sonrasında kariyerinize ara vermek istediniz. Bunun sebebi neydi?

Çok teşekkür ederim, şovu beğenmenize çok sevindim. Sziget’te olmak harikaydı. Havanın çok sıcak olduğunu hatırlıyorum ama buna rağmen coşku dolu kalabalık sıcak havayı unutmamı sağladı. İkinci albümünün ardından gerçekten yapmak istediklerime biraz zaman ayırmak istedim. Sürekli turdaydım, çok yorulmuştum. Biraz yavaşlayıp bir köpek almak, seyahat etmek gibi normal şeyler yapmak bana çok iyi geldi.

SEVDİĞİN İŞİ YAPMAK BİR LÜTUF

gucunu-bul-baskidan-kurtul-778597-1.

Müzik hayatınıza ilk başladığınız günden bugüne bakış açınızda neler değişti?

Kesinlikle çok şey değişti. Bu yüzden kariyerime bakış açım da değişti. İlk başlarda üzerimde çok fazla baskı vardı, sürekli başkalarıyla kıyaslanmak çok yorucuydu. Hayatta kariyer olarak sevdiğin şeyi yapabilmek gerçekten büyük bir lütuf.

19 yaşındaki Louisa Rose Allen’a bugün ne söylemek isterdiniz?

Her zaman kalbinin sesini dinle. O hep en doğrusunu söyler. Ve zamanı geldiğinde bir şeyleri bırakmaktan, terk etmekten ve kendi yolunda yürümekten çekinme!

Üç yıllık bir aranın ardından yayınladığınız ‘Love Not Loving You’ bir değişim habercisi… Sizden dinleyelim hikâyesini…

Ayrılıkla gelen üzüntü sonrasında insanların dans edebilecekleri bir şey yapmak istedim. O sıralar David Bowie’nin Let’s Dance parçasından büyük ilham aldım. Bu yüzden şarkının içindeki bazı enstrümanlar kulağa çılgınca geliyor olabilir ama tam olarak bunu yapmak istedim.

Elbette kadına şiddet konusu global bir problem. Sizin bu konuya dair gözlemleriniz neler?

Maalesef şiddet her zaman insanlığın bir parçası oldu. Sanırım bireyler olarak her gün bıkmadan yapabileceğimiz tek şey şiddete karşı ortak çaba sarf etmektir.

KADIN MÜCADELESİ ŞARKIMDA

Yeni single’ınız ‘Woman’ kadınların birey ve insan tarafını ön plana çıkartıyor. Şarkının video klibi de tamamen bu anlayış üzerine kurulu…

Evet, kesinlikle çok doğru anlamışsınız. İnsanları adaletsizliğe karşı cesaretlerini kullanmaları için teşvik etmek istedim. Video bir kadının eşit olarak duyulma ve karşılanma mücadelesini temsil ediyor. Aynı zamanda gücünüzü bulma ve baskıdan kurtulmanın dönüşüm sürecini göstermek istedim.

Türkiye’deki dinleyicilerinize neler söylemek istersiniz?

Bir gün sizlerle buluşmayı çok arzu ederim. Desteğiniz ve dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Harika yemeklerinizi çok iyi biliyorum. Doğu Londra’da nefis Türk restoranları var. Sıcaklıkları ve misafirperverlikleri beni çok mutlu ediyor.