Güleda Cankel'in katlinin yargılandığı davanın 3. duruşması Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada, sanığın vekili tarafından hakimin reddi istenirken, duruşma 20 Ağustos’a ertelendi

Güleda Cankel’in davası yine ertelendi


AYCAN KARADAĞ

Isparta’da Zafer Pehlivan adlı erkek tarafından öldürülen Güleda Cankel davasının 3. duruşması bugün Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, sanığın vekili, reddi hakim talep ederken, duruşma 20 Ağustos’a ertelendi.

Duruşmayı; Güleda Cankel’in ailesi, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin ve Burak Erbay, Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri takip etti.

Aile avukatı Alev Öztürk, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Sanık vekili tarafından hakimin reddi talep edildi. Elbette ki bu yasal olarak bir hak ve mahkemede bu doğrultuda yasayı uyguladı. Duruşmayı 20 Ağustos’a erteledi. Mahkeme burada yasal olarak doğru işlem yaptı ama bu tamamen yargılamayı uzatmaya, adaleti geciktirmeye, alınacak cezanın biraz daha geç alınması için uğraş olduğunu düşünüyoruz. Tabi ki hiçbir şeyi değiştirmeyecek. 19 yaşında Güleda Cankel katil zanlısı tarafından vahşice tasarlayarak öldürülmüştür. Bu gerçeği hiçbir şey değiştiremez. İstedikleri kadar süre kazanmaya çalışsınlar ki kendileri de alacakları cezanın bence farkındalar. Adalet gerçekten yerini bulana kadar mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

"ELBET ADALETE KAVUŞACAĞIMIZA İNANIYORUZ"

guleda-cankel-in-davasi-yine-ertelendi-750859-1.

Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun ise, “Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan kadın cinayetlerinin geçmiş dönemde yaşanan kötü bir örneğin duruşmasındayız. Canımız Güleda Cankel’in öldürülmesiyle ilgili bugün yapılan yargılamada, sanık tarafının mahkeme heyetinin reddini istedi. Mahkemede konu ile ilgili karar verilmesi üzere duruşmayı 20 Ağustos tarihine ertelenmesine karar verdi. Mahkemeden çıkan karar, usule göre uygundur. Ancak mahkeme heyetinin bu tavrında sanık adına yargılamanın uzatılması amacıyla yapıldığı için çok uygun bulmuyoruz. Sonucun elbet adalete kavuşacağına inanıyoruz. Kadın cinayetlerinin son bulması için mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de, “Bugün burada bir kadın cinayeti davasındayız. Göz göre göre öldürülen evladımız Güleda’nın ailesinin adalet arayışına destek vermek için buradayız. Bir üniversite öğrencisiydi kızımız, geleceğini kuruyordu. Bir erkek tarafından katledildi. Hem de kolluk güçlerinin gözleri önünde darba uğramasının ardından…Bugün bu ülkede adalete ekmek gibi, su gibi ihtiyaç olduğunun en büyük göstergesi, Güleda gibi yitirdiğimiz değerlerin bağrımızı yakmasıdır. Bu ülkeye özgürlüğü demokrasiyi adaleti getirecek filizlerin kırılmasıdır. Bize düşen Güleda özelinde ama bütün kadın cinayetleri için sorumlu kimse adaletin önünde hesap vermesini sağlamaktır. Failden kamu görevlilerine her kim ise bu cinayetlerde pay sahibi olan, kararlılıkla üzerine gitmektir. Buradan bir kere daha bu adalet arayışına sahip çıkacağımızı belirtiyor, ailemize tekrar başınız sağ olsun diyorum” ifadelerine yer verdi.
Muğla Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Dilek Bulut da, “Bir erkek şiddetine kurban edildi. Güleda’nın davasını ilk günden beri takip ediyoruz. Sonuna kadar da bu davanın sahibi olacağız. Mahkeme ne kadar ertelerse ertelesin, biz bu kapının önünde olacağız. Biz gerçek adalet sağlanana kadar, erkek şiddeti son bulana kadar burada olacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

18 Kasım 2019'de meydana gelen olayda, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Fotoğrafçılık Bölümü öğrencisi Güleda Cankel, Zafer Pehlivan adlı erkek tarafından öldürülmüştü. Zafer Pehlivan, cinayetten 3 saat sonra polis merkezine gidip teslim olmuş, Güleda'nın hayatta kalmak için 17 saat mücadele ettiği, bu sürede 3 kez Zafer Pehlivan'ın elinden kaçmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı. Sorgusunun ardından 19 Kasım Salı günü adliyeye sevk edilen Zafer Pehlivan, tutuklanıp, Isparta Cezaevi'ne gönderilmişti.