Güleda Cankel'i işkence ile planlayarak öldüren Zafer Pehlivan'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması istemiyle yapılan itirazın 6 günde reddedilmesine Cankel ailesi tepki gösterdi. Baba Canke, "Artık kadın katillerine mahkemeden hak ettiği adil cezalar çıksın istiyoruz" dedi.

Güleda’nın katiline verilen yetersiz cezanın 6 günde onanmasına tepki

İstinaf mahkemesinin üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Güleda Cankel’in katili Zafer Pehlivan’a verilen müebbet hapis cezasını 6 günde onamasına tepki gösteren tepki gösterildi. Muğla Menteşe Kadın Platformu üyeleri, bugün Sınırsızlık Meydanı’nda yaptıkları açıklamada, katillerin hak ettikleri cezayı almasını istedi.

ADALET YERİNİ BULSUN

Basın açıklamasına Cankel Ailesi de katıldı. Burada konuşma yapan baba Mustafa Cankel, katilin yazdığı mektuptan bahsederek cinayeti tasarladığını ve öldürme sebeplerini sıraladığını hatırlattı. İstinaf mahkemesinin 6 günde karar vermesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Cankel, ‘’Yargıtay aşamasında adaletin yerini bulacağına inanmak istiyoruz. Artık kadın katillerine mahkemeden hak ettiği adil cezalar çıksın istiyoruz yeni kadınlar öldürülmesin’’ dedi.

Basın açıklamasını okuyan Cankel Ailesi avukatı Alev Öztürk ise katil Zafer Pehlivan’ın Cankel’i daha önce öldürmeye teşebbüs ettiğini hatırlattı. Öztürk, olayın polise yansıdığını da bildirdi. Polisin, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa’yı uygulamadığına dikkat çeken Öztürk, şunları dile getirdi: ‘’Katil Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı, dava sonunda, mahkeme, İstanbul Sözleşmesi’nin öldürme suçunun eski partnere karşı işlenmesini ağırlaştırıcı sebep sayılmasını zorunlu kılan maddesini keyfi olarak uygulamadı! Katilin cinayeti tasarlamadığına karar verdi ve katili ağırlaştırılmış müebbet değil müebbet hapis cezasına mahkûm etti. Karara Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’nde itiraz edildi. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 1.Ceza Dairesi apar topar istinaf talebini reddederek Isparta 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onadı.’’

Kararın Türkiye de bir ilk olduğunu söyleyen Öztürk, ‘’Böylesine kapsamlı bir cinayet dosyasında dosyanın tümünü okumaya dahi yetmeyecek 6 gün gibi kısa bir sürede jet hızıyla verilen bu kararın siyasi olduğu açıktır. Bu karar bize bir kez daha göstermektedir ki yargı mekanizması gerçek adaletin tesisi için değil gencecik bir kadını vahşice katleden erkek katilin korunması için işletilmektedir’’ diye konuştu.