İstinaf, Güleda’nın katiline verilen müebbet hapse yapılan itirazı reddetti. Kararın 6 günde onamasına tepki gösteren ailenin avukatı Öztürk: Güleda’yı korumayıp katili ödüllendirdiler.

Güleda’nın katilinin cezası 6 günde onandı: Okumadan mı karar verdiniz?


Dilan Esen

İstinaf mahkemesi, Isparta'da 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Güleda Cankel'i öldürdüğü için müebbet hapse çarptırılan Zafer Pehlivan’a verilen cezayı 6 günde onayladı.

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ağustos 2020'de sanık Zafer Pehlivan'a, Cankel'i ‘kasten öldürdüğü’ gerekçesiyle müebbet hapis cezası verdi. Cankel Ailesi avukatları, Pehlivan'a ‘tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’ verilmesi istemiyle 8 Aralık 2020’de istinafa başvurdu. Talebi inceleyen Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, 14 Aralık 2020’de kararını açıklayarak yerel mahkemenin kararını ‘hukuka uygun’ buldu.


Güleda Cankel’in, katil Pehlivan tarafından defalarca darp ve tehdit edildiğini hatta olayın polise de yansıdığını hatırlatan Cankel Ailesi avukatı Alev Öztürk, istinaf mahkemesinin kararını BirGün’e değerlendirdi. Pehlivan’ın mektuplarında cinayeti, önceden tasarladığını itiraf ettiğini anımsatan Öztürk, olayın polise intikal etmesine rağmen 6284 sayılı kanunun uygulanmadığına da değindi.

JET HIZIYLA SİYASİ KARAR

Cankel’in vahşice katledildiğini söyleyen Öztürk, istinafın ilk kez bir dosyayı 6 gün içinde onadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “İstinaf mahkemelerinde tutukluluk halinin değişme ihtimali olan dosyaların bile aylarca, yıllarca beklediği düşünülecek olursa bu kararın Türkiye’de ilk olduğundan eminiz. Dosyanın tümünü okumaya dahi yetmeyecek 6 gün gibi kısa bir sürede, dilekçelerimizi dahi okumadan deliller tartışılmadan, dosya incelenmeden jet hızıyla verilen bu karar siyasi. Bu karar adaletin tecellisine değil, gencecik bir kadını vahşice katleden sanığın korunmasına hizmet ediyor.’’

Dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını aktaran Öztürk, “En başta 6284’ü uygulamadılar ve cinayetin önünü açtılar. Şimdi de yasaları uygulamayıp erkeği koruyorlar’’ dedi.

guleda-nin-katilinin-cezasi-6-gunde-onandi-okumadan-mi-karar-verdiniz-827997-1.
Güleda Cankel

EMNİYET MÜDÜRÜ SORUŞTURULMAYACAK

Olay sırasında görevli olan polisler hakkındaki ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘taksirle ölüme sebep olmak’tan başlatılan soruşturmanın da hâlâ sürdüğünü söyleyen Öztürk, ‘’Emniyet müdürünün soruşturulmasına izin verilmedi. Tasarlanmış bir cinayet, olay kolluğa gitmiş, buna rağmen işlem yapılmamış. İstinafın reddinin biraz da polisleri korumak için yapıldığını düşünüyorum. Tasarlamanın var olması polisin ihmalini de gözler önüne sermiş olacaktı’’ diye konuştu.

***


Aile adalet isteyecek

İstinaf mahkemesinin ret kararının ardından Muğla Menteşe Kadın Platformu, bugün saat 16.30’da Sınırsızlık Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Açıklamaya Cankel Ailesi de katılacak.