"Gülistan bulunana kadar nöbetimizi sürdüreceğiz"

HABER MERKEZİ

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun ailesinin, Tunceli Adliyesi önünde başlattığı oturma eylemi 9’uncu gününü geride bıraktı. Gülistan’ın nerede olduğunu soran ailesi, faillerin yargılanıp cezalandırılmasını istedi.

Ailenin adalet nöbetini HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Feleknas Uca ve Alican Önlü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ziyaret etti.

Anne Bedriye Doku, kızının faillerinin yargılanmasını talep ederek “Kızım nerede, fail Engin Yücer yargılansın” diye konuştu. Baba Halit Doku ise “Katiller yakalanmayana kadar buradan gitmeyeceğiz” dedi. Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinden beri kayıp. Gülistan’ın bulunması için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı, intihar ettiği iddiaları üzerine baraj gölünde yapılan arama kurtarma çalışmalarındaysa Gülistan'ın cansız bedeni bulunamadı. Ailesi, en son birlikte görüldüğü Zainal Abarakov'un bu olayda baş şüpheli olduğunu iddia ederek hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak şüpheli Abarakov tutuklanmadı.

***

NE OLMUŞTU?

Dersim'de üniversitede okuyan kızları Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020'den itibaren haber alamayan ailesi, memleketleri Diyarbakır'dan Dersim'e gelerek 6 Ocak'ta emniyete kayıp başvurusunda bulunmuştu.

Doku'nun arkadaşlarıyla görüşen ve cep telefonu sinyallerini izleyen ekipler, arama çalışması başlatmıştı. Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara son verilmişti.

Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü'nün kısmen boşaltılmasına karar verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos'ta 17 ekiple yeniden başlanmış ve 13 gün süren yoğun çalışmalardan da sonuç alınamaması üzerine aramalar 18 Ağustos'ta tamamlanmıştı.

Gülistan Doku'nun bulunması için 15 Ekim'de yeniden başlatılan arama çalışmalarında Doku'ya ulaşılamamıştı.

23 Kasım 2020 tarihinde ise baraj gölünde, kıyıya yakın alanlarda ve baraj kapaklarının bulunduğu bölümlerde su altı ve üstünde arama yapan ekipler, çalışmalardan netice alamaması üzerine kayıp Doku'nun söz konusu barajda arama faaliyetlerine son vermişti.

Doku'nun kaybolmasına ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma ise sürüyor.