Gülistan Doku soruşturması ağır aksak

Haber Merkezi

Dersim’de 5 Ocak 2020’den beri kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku ile soruşturmada, 2 yıl sonra gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan baş şüpheli Zaynal Abakarov’un ifadesi ortaya çıktı. Abakarov, Doku’nun 4 Ocak gecesi kendisine ‘korkuyorum’ diye mesaj attığını, nedenini bilmediğini söyledi.

İfade işleminin yaklaşık 4 saat sürdüğü, Abakarov’a 13 soru sorulduğu öğrenildi. Doku ile yaklaşık 1 yıl arkadaşlık yaptığını, kaybolmadan 1 ay önce ayrıldıklarını öne süren Abakarov, Doku’nun kaybolduğu gün çalıştığı kafeye gelip barışmak istediğini iddia etti. Birçok soruya “Çok zaman geçti, hatırlamıyorum” yanıtını veren Abakarov, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

SORGULAMA EKSİK

Doku Ailesi'nin avukatı Ali Çimen, ifadeye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “İlk defa soruşturmanın şüphelisi hakkında ciddi bir sorgulama işlemi yapıldı. Bu işlem önemlidir ama biz bazı eksikliklerin olduğunu da düşünüyoruz. 4 Ocak'ta 22.00 sıralarında Atatürk Mahallesi'nde bir vatandaşın ihbarı sonrasında polisin olay yerine gittiği hususu sorulmamış. Yine Gülistan Doku’nun arkadaşı Gülşen'le 5 Ocak tarihinde yaptığı yazışmalar var, onla ilgili soru sorulmamış. Keşke bizimle birlikte ortaklaşa, bizim de sorularımızı yöneltme şeklinde sorular sorulsaydı.”

KİM KORUYOR?

Abakarov’un ifadesi alındıktan hemen sonra serbest bırakılması Meclis’e taşındı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Meclis’te yaptığı konuşmada, “Zaynal Abarakov'u kim koruyor? İçişleri Bakanı mı koruyor, Adalet Bakanı mı koruyor, yargı mı koruyor, iktidar mı koruyor?” diye sordu.

TELEFONU İNCELENDİ Mİ?

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Önergede yer alan sorulardan bazıları şöyle:

►Gülistan Doku’ya dair soruşturma neden bu kadar yavaş ilerliyor? Abarakov hangi gerekçeyle serbest bırakıldı?

►Tunceli gibi küçük ve güvenlik uygulamalarının had safhada olduğu bir şehirde Doku nasıl iki yıl boyunca bulunamadı?

►Gülistan Doku bulunmadan dosyanın kapatılması gibi bir durum söz konusu mu?

►Abarakov hakkında neden etkin bir soruşturma açılmıyor? Abarakov’un ismi neden önergelerde sansürleniyor?

►Abarakov’un telefon kayıtları incelendi mi?