Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’dan bin gündür haber alınamıyor. Gülistan’ın bulunması için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kalırken, ailenin adalet talebi sürüyor. Avukat Çimen ise “Artık bir şey yapılmıyor” dedi.

Gülistan tam bin gündür kayıp
Gülistan Doku. (Fotoğraf: Doku Ailesi)

Kayhan AYHAN

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020’de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra eski erkek arkadaşı Zainal Abarakov ile görüştü. Doku, daha sonra minibüse bindi ve kendisinden bir daha haber alınamadı. Diyarbakır’da yaşayan ailesi, Gülistan’ın kaybolduğu gün Dersim'e gelip, güvenlik güçlerine ihbarda bulundu. Ailenin ihbarıyla geniş çaplı arama çalışması başlatıldı. Gülistan Doku’nun cep telefonunun en son Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Sarı Saltuk viyadüğünde sinyal verdiği tespit edildi. Ayrıca viyadük üzerinden geçen aracın kamerasına da Gülistan Doku’nun olduğu iddia edilen bir görüntü yansıdı. Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Gülistan Doku’nun son görüldüğü yerden bu anlarda geçen tüm araçlar, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince belirlendi. Gülistan Doku'nun son görüldüğü bölgede yapılan aramalara rağmen Gülistan’a ait ize rastlanılmadı ve çalışmalar sonlandırıldı. Gülistan Doku'nun telefon sinyalinin en son alındığı Sarı Saltuk viyadüğünü gören Munzur Üniversitesi'ne ait 2 güvenlik kamerası belirlendi. Yola yakın olan güvenlik kamerasının bozuk olduğu belirtilerek, soruşturma dosyasına da tutanak olarak girildi. Viyadüğü uzaktan gören ama çekimi net olmayan kameraya ait sinyalin alındığı saatlere ait 3,5 saatlik görüntü, Ulusal Kriminal Büro’ya gönderildi. Buradan gelecek yeni bilgilere göre soruşturmanın yönünün değişebileceği belirtildi.

Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, "hürriyeti tahditten" yürütülen soruşturmanın "insan öldürme soruşturmasına dönüşmesi" talebi için başvuruda bulunmuştu. Çimen, "Bunca zamanda mağdura ulaşamadıysanız, bu olay sadece hürriyeti tahdit değil, öldürme olayına dönüşmeli. Kadın cinayetlerinde fail genelde yakındaki erkekler ve Gülistan bu kişi ile sorun yaşamış. Ama bu soruşturmada baş şüphelinin ayaküstü ifadesi alınmıştı. Bu adım çok daha önce gerçekleşmeliydi ama serbest bırakılması kararıyla ilgili UYAP'a da yansıyan bir şey yok" ifadelerini kullanmıştı.

Soruşturma kapsamında daha önce iki defa ifadesi alınan Zainal Abarakov ise Alanya'da gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı.

ETKİN SORUŞTURMA YOK

Ailenin avukatı Ali Çimen BirGün'e yaptığı açıklamada, davada etkin soruşturmanın başından beri yapılmadığını belirterek, "Artık hiçbir işlem yapılmıyor. Gülistan’ın kayboluşunun ardından etkin soruşturma taleplerimiz olumlu veya olumsuz bir karar verilmeksizin sürüncemede bırakılıyor. Basit bir örnek olarak halen şüpheli metaryalleri üzerinde inceleme yapılamadı" diye konuştu.

Doku ailesi ise ilk günden itibaren Gülistan'ın en son görüştüğü kişi olan eski erkek arkadaşı Abarakov'u kızlarının kaybolmasından sorumlu tutuyor. Gülistan'ın anne ve babası, Bedriye ve Halit Doku, Zainal Abarakov'un baş şüpheli olduğunu söyleyerek tutuklanması talebini yineliyorlar.