Güllük dalyanındaki canlı yaşamına zarar verecek olan Güllük limanı revizyon projesi ÇED raporu bakanlıkça onaylandı

Güllük dalyanı tehlike altında

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ / MİLAS

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan Güllük Limanı revizyon projesinin, ÇED(Çevresel Etki Değerlendirme) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi. ÇED raporunun, mevcut limanın revizyonunu değil, yeni bir liman yapımına onay verdiği, liman genişletme çalışmalarının balıkların üreme ve kuşların barınma yeri olan dalyana zarar vereceği için Güllüklüler, Çevreciler ve Bilim İnsanları bu rapora itiraz ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 03.01.2020 tarihinde onaylanan ÇED raporunun askıya çıkarıldığı ve askıda kalacağı 10 günlük süre içinde, çok sayıda kişinin Güllük Limanı Revizyon projesine itiraz edeceği kaydedildi.

KÖRFEZDEKİ İÇ-DIŞ AKINTI

Güllük Limanının şimdiki yere yapılmasının baştan yanlış olduğunu, limanın Dalyan’a zarar verdiğini söyleyen S.S. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya şöyle konuştu: “Limanın yapılış yeri yanlış. 160 bin nüfuslu bir ilçenin sahil beldesinin yol kenarlarında ve kıyı şeridinde maden yığınlarından kalkan tozlar çevre ve insan sağlığının tehdit etmektedir. Binlerce yılda oluşan Güllük Dalyanı, bu mevcut ve yeni yapılacak limandan mutlaka zarar görecektir. İskele ayakları, Dalyan’a gelen alüvyonları tutacak ve o bölgede bir sığlaşma meydana gelerek, balık yaşamı sona erecektir. Güllük körfezindeki iç ve dış akıntıyı kesecektir. İskele ayakları Dalyana olan akıntıyı kesmemeli. İskeleden atılan, dökülen her şey Dalyan’ın canlı yaşamı için tehlike unsurudur. Güllük Dalyanına yapılan liman vaktiyle tam Güllük’ün karşı kıyısında bulunan Karaburun Fenerinin olduğu yere yapılmalıydı. Bunun için halâ geç kalınmış değildir.”

'ÇED RAPORU GERÇEKLERİ GİZLİYOR'

ÇED Raporunun; eksik, çarpıtmalarla dolu olduğunu, gerçekleri gizlediğini belirten ve yaşamını Güllükte sürdüren emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Erkuş, limanın dalyandan çıkarılıp açık denizde yapılması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Bu rapor bu haliyle dikkate alınabilecek bir rapor olmaktan uzaktır. Bir an önce, içinde akademisyenlerin ve çevre mühendislerinin bulunacağı bağımsız bir heyet tarafından tüm ekosistem dikkate alınarak ciddi ve ülke çıkarları gözetilerek bir araştırma yapılıp yeni bir ÇED Raporu hazırlanması yoluna gidilmelidir. En önemlisi ise, proje revizyonundan öte, var olan liman da Dalyan’ın ağzından kaldırılarak, açık denize yakın alternatif bir yere taşınmalıdır. Aksi halde bu projenin ülkemize maliyeti çok ağır olacaktır. Gelecek kuşaklar hiçbirimizi affetmeyecektir. Bizler, şimdiden ulusal ve uluslararası platformlarda bunun takipçisi olacağımızı belirtmek istiyorum.”

'KUŞ TÜRLERİ ZARAR GÖRECEK'

Prof. Dr. Adnan Erkuş’un projeye ilişkin hazırladığı itiraz dilekçesinde ise şu görüşlere yer verildi:

“Güllük Limanı Revizyonu Projesi ÇED Raporunun birbiriyle çelişkili bilgiler içermesinin yanında, projenin hayata geçmesi durumunda Milas sınırları içinde yer alan Güllük Körfezi-Dalyanı ve çevresinde ne yazık ki bir daha geri dönülemez yıkımlara yol açacağı kaçınılmazdır. Bu Raporu onaylayanlar ve hayata geçirecek olanlar tarih karşısında sorumlu olacaklarını unutmamalıdırlar. Özellikle bu dalyan, balıkların üreme ve yaşam alanı olduğu kadar, su kuşları tarafından da yoğun olarak kullanılmaktadır. Limanla Dalyan ağzı arasında 150-200 metre kadar mesafe bulunmaktadır.

Akdeniz fokunun yanı sıra Dalyan, kuş türleri için önemli bir sulak alan niteliğindedir. Bu dalyan yoğun bir kuş popülasyonu barındırmaktadır. Projenin gerek yapım gerekse işletim aşamasında olası deniz kirliliği, gürültü ve ışık gibi kirleticilerden kaynaklanan çevresel sorunların ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Limandaki gemi trafiğinin artması, özellikle gece ışıklandırma ve gürültü, dalyandaki kuş popülasyonunu strese sokabilecektir. Birleşmiş Milletlerin çevre sorunlarına yaklaşımını, ‘ekonomik gelişmeyi ve kalkınmayı engellemeyecek şekilde doğa koruma stratejilerinin geliştirilmesi’ şeklinde tanımlamıştır. Bölgedeki Güllük Dalyanı kuş faunası ve Akdeniz foku özel ilgi gerektiren biyoçeşitlilik değeri olup sürdürebilir kalkınmanın temel kriterleridir.”

gulluk-dalyani-tehlike-altinda-671215-1.