Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük beldesindeki yurttaşlar, Türkiye’nin en pahalı suyunu kullandıklarını belirterek tarifenin indirilmesini istedi.

Güllük halkından su fiyatlarına tepki: Soygun

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, Türkiye’nin en pahalı su tarifesinin Güllük’te özel bir şirket tarafından uygulanmasına tepki gösterdi. Güllük Körfezi Koruma Platformu’nun çağrısıyla toplanan grup, su fiyatlarının yüksek olmasını protesto etti.

Yurttaşlar, kullanmadıkları suyun tonuna şu anda 10,75 lira ödemek zorunda kaldıklarını belirterek bu fiyatın Bodrum’da 3,88 lira, Ören’deyse 1,94 lira olduğunu kaydettiler.

Güllük Körfezi Koruma Platformu adına Neşe Tuncer yaptığı açıklamada, “Şirket güvence bedellerini güncelleme adı altında kendine yeni bir finans kaynağı yarattı. Gelen tepkiler sonucunda, şimdilik bundan vazgeçmiş gibi görünse de, gelecekte yine bu ve bunun gibi hukuksuz işlemlere devam edeceğini unutmamak gerekiyor. İmtiyaz sözleşmesini alan şirket, kamu hizmeti vermeye talip bir şirketten çok para toplamaya çalışan bir yapı görünümü veriyor. İmtiyaz sözleşmesinin devredilemeyeceğine dair hüküm olmasına rağmen, sözleşme devredildi ancak kimse bu konuda gereğini yapmadı” diye konuştu.

Tuncer şunları kaydetti: “Biz artık bakanlıklar ve belediyeler arasında kimin sorumlu olduğuna dair suçlamaları dinlemek istemiyoruz! Bu sorunun hemen bugün çözülmesini istiyoruz! Vatandaşın su hakkı ve sağlıklı ortamda yaşama hakkını ihlal etmeden gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz. Tüm kurumları, vatandaşın yani kamunun yanında olmaya, kamu yararını gözetmeye çağırıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

2007’de devir işlemi İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla yapıldıktan sonra Muğla genelinde belediye tarafından verilen su ve kanalizasyon hizmeti, Güllük Mahallesi’nde özel bir firma tarafından sağlanmaya başlandı. 2021’de özel bir firma su ve kanalizasyon hizmetini satın aldı. Firma, Ekim 2021’de “Sözleşmeniz yenilenecek” açıklaması ile Güllük halkından üç taksitte bedel talep etmeye başladı. Firma ek güvence bedelinin en az 3 ay boyunca ödeneceğini duyurdu. Ayrıca Muğla genelinde Büyükşehir Belediyesine ait Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) üzerinden yapılan dağıtımda suyun metreküpü 4,28 TL iken, Milas Güllük’te bu fiyat metreküp başına 10,75 TL olarak faturaya yansıyor.