Güllük Körfezi’nde ikinci bir limanın yapılmasının körfezde çevre sorunlarına yol açacağı ifade edildi

Güllük Körfezi’ne ikinci liman istenmiyor

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

‘Kıyıkışlacık Mahallesi Liman Çalışma Grubu’ üyeleri Güllük Körfezi’nde yapılması planlanan Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesine karşı bir araya geldi. Katılımcılar arasında mahalle Muhtarı Halis Şahin, mahalle halkı ve ayrıca Mandalya Çevre Platformu ile Kıyıkışlacık(İasos) Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği’nin temsilcileri de yer aldı. Katılımcılar, Muğla ili, Milas ilçesi Kıyıkışlacık mahallesi 394 ada 649 parselde yapılması düşünülen Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesini görüştü ve Güllük Körfezi’nde ikinci bir limanın yapılmasının körfezde yaratacağı çevre sorunlarını dile getirdi.

YENİ LİMAN, EKOLOJİK DENGELERİ BOZACAK!

Toplantıya katılanlar, “Bu proje yaşam alanlarımıza huzur ve sükûnu bozacak kadar yakın mesafede olup, ekolojik dengeler de bozulacak” diyerek şunları ifade ettiler: “Projenin yaratacağı gürültü ve kirlilik nedeniyle birincil derecede balıkçılık, turizm, çevre ve doğa geri dönüşü olmayacak şekilde etkilenecek. Ayrıca arkeolojik SİT alanı olduğundan kültür varlıklarına da vereceği zarar çok büyük olacak. Güllük Körfezi’ni katledecek bu projeye onay ve ruhsat verilmesine karşıyız. Bu mesele sadece körfezin değil, ülkemizin meselesidir. Tüm duyarlı vatandaşlarımızı mücadelemizde bize destek olmaya çağırıyoruz!”

MUHTAR ŞAHİN: BİRLİK BERABERLİK İÇİNDEYİZ

İkinci Limanın Mahallesi sınırları içinde yapılmak istenildiği Kıyıkışlacık Mahalle Muhtarı Halis Şahin de toplantıda söz alarak, “Kıyıkışlacık mahallesinde birlik beraberlik içindeyiz, halk birbirine kenetlendi. Güçlüyüz, bu limanı yaptırmayacağız” diyerek halkın kararlılığını dile getirdi. Temmuz ayı başında yapılacak Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantılarının da önemine değinen Muhtar Halis Şahin, “Bu meclis toplantılarında Güllük Körfezinde mahallemiz sınırları içinde yapılması düşünülen ikinci liman konusu ele alınacak. Daha önce Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ikinci limanın yapımına karşı olduklarını belirten yazıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göndermişlerdi. Şimdi bu yazıların meclis kararı haline getirilmesi konusu ele alınacak. Alınacak bu kararları yakından izlemek üzere Meclis toplantılarına bizzat katılacağım” diye konuştu.

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ!”

Toplantıda yapılması düşünülen yeni liman projesiyle ilgili mücadele planları üzerinde fikir alışverişi yapıldı, izlenecek yol haritası belirlendi. Konuşmalar sırasında, ‘İasos’u Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği’nin dava açma yetkisinin olduğunun belirtilmesi üzerine, bu yönde çalışmaların başlatılması ve hazırlık yapılmasına karar verildi.

Kıyıkışlacık’ta yapılması düşünülen yükleme/boşaltma limanının çevreye vereceği zararların ciddiyetinin çok iyi farkında olduklarını belirten katılımcılar, mahalle olarak ortak bir hedefimiz var; “sonuna kadar mücadele edeceğiz” diyerek kararlılık mesajı verdiler. “Yerelimizde dayanışma içinde, birbirimize kenetlenerek çok güzel işler yapacağız, bu güç ve inançla mücadelemizde çok başarılı olacağımıza inanıyoruz” diyen Kıyıkışlacık Mahallesi Liman Çalışma Grubu Üyeleri, “İasos tarihtir, yok edilemez“ diyerek kararlılıklarını sloganlaştırdılar.