Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Güllük Limanı Revizyonu Projesi ÇED raporunun TBMM gündemine taşıdı

Güllük Limanı Revizyonu Projesi TBMM gündeminde

Nevzat Çağlar Tüfekçi

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Güllüklüler ve çevreye duyarlı kişiler tarafından tepki gösterilen Güllük Limanı Revizyonu Projesi ÇED raporunun, içinde çelişkiler barındırdığını belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Ergun, önergede, “Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Muğla ilimizin Milas ilçesi Güllük mahallesinde bulunan limanın revizyonu projesi için hazırlanan ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporunun açıklanması; Güllük Körfezi hakkında vatandaşlarımızı büyük endişelere sevk etmiştir. Zira söz konusu ÇED raporunda ifade edilen bilgilerin çok sayıda çelişkiler barındırdığı ifade edilmekle beraber, Güllük Dalyanı’nın sahip olduğu doğal zenginliklere karşı telafisi mümkün olmayacak riskler barındırdığı ve Dalyan niteliğini kaybedeceği de konu ile ilgili olan birçok sivil toplum örgütü tarafından ifade edilmişti" dedi.

"İSKELE AYAKLARI SIĞLAŞMA YARATACAK"

"Hali hazırda, Güllük Körfezi’nde liman içinde demirleyen yük gemilerinden kaynaklanan kirlilikle ilgili Muğla Üniversitesi’nin körfezde yaptığı hidrokarbon ölçümlerinde, körfez dâhilinde birçok noktada normal seviyenin üzerinde petrol kirliliği belirlenmiştir" diyen Ergun, şöyle devam etti:

"Limanın bu şekilde genişletilecek olması, limana uğrayacak gemilerin sayısını ve büyüklüğünü arttıracağı için gemi atıklarından kaynaklanan kirliliği de artıracaktır. Yine inşa edilecek iskelenin limana gelen alüvyonları tutacak ve o bölgedeki derinliği sığlaştıracaktır. Bu riskler de doğal olarak binlerce yıllık Dalyan’ın sahip olduğu balık çeşitliliğini yok edecektir. Limanın büyütülmesi sonucunda gürültü ve ışıklandırma, bölgenin bir diğer doğal zenginliği olan kuş popülasyonunu da olumsuz etkileyecektir."

gulluk-limani-revizyonu-projesi-tbmm-gundeminde-675791-1.

"LİMAN, KARABURUN FENERİNİN OLDUĞU YERE YAPILMALI"

"Limanda yüklenecek olan özellikle feldspat madeninin kanserojen içeren tozlarının bölgeye yayılması, kaçınılmaz şekilde insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturacaktır" diyen Ergun, "Bölge halkının ve bölge ile yakından ilgilenen sivil toplum örgütlerinin prensip olarak limanın genişletilmesine bir muhalefeti yoktur. Bununla beraber talepleri, liman projesinin bağımsız bir bilim adamı ve akademisyenler heyeti tarafından bölge ekosistemine yönelik olası etkilerinin ve risklerinin araştırılması, tespit edilecek ekolojik risklerin bertaraf edilmesi ve mümkünse ekolojik risk barındırmayacak şekilde limanın Güllük’ün karşı kıyısında bulunan Karaburun Feneri bölgesinde inşa edilmesidir" ifadelerini kullandı.

İyi Partili Metin Ergun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a şunları sordu:

1- Güllük Limanı’nı mevcut konumunda büyütmek yerine, Güllük Dalyanı’nın ekolojik dengesine ve bölgede insan sağlığına tehdit oluşturmayacak şekilde başka bir yerde (Örneğin Karaburun Feneri bölgesinde) inşa etmek gibi alternatif bir planınız var mıdır?

2- Bakanlığınızın böyle bir alternatif planı yoksa, bölgede endişe ile karşılanan Güllük Limanı ÇED Raporu’nu gözden geçirmek ve ekolojik riskleri minimize edecek şekilde gerekli düzenlemeleri yapmak gibi bir politikası var mıdır?