İstanbul’un gürültüsünden, trafiğinden kaçan bir grup kadın Antalya Kaş’ta Ahatlı Kadın Kooperatifini kurdu. Amaç kırsalda yaşayan kadınların ürünlerini dayanışma ağlarıyla tüketiciye ulaştırmak. Daha yolun başında olan kadınlar, doğaya ve iklime zarar vermeden, birlikte çalışarak üreterek var olmak istediklerini aktarıyor. Kadınlardan Nergis Öztürk’le kooperatifi, doğal yaşamı ve kırsalda üretimi konuştuk. Kentten kırsala yerleşip uzun zamandır burada […]

Gülsüm ablanın el emeğiyle dayanışma

İstanbul’un gürültüsünden, trafiğinden kaçan bir grup kadın Antalya Kaş’ta Ahatlı Kadın Kooperatifini kurdu. Amaç kırsalda yaşayan kadınların ürünlerini dayanışma ağlarıyla tüketiciye ulaştırmak. Daha yolun başında olan kadınlar, doğaya ve iklime zarar vermeden, birlikte çalışarak üreterek var olmak istediklerini aktarıyor. Kadınlardan Nergis Öztürk’le kooperatifi, doğal yaşamı ve kırsalda üretimi konuştuk.

Kentten kırsala yerleşip uzun zamandır burada yaşıyorsunuz? Ahatlı Kadın Kooperatifi kurma girişimi nasıl başladı?

Dünyanın farklı yerlerinden ortak hayaller sayesinde bir araya gelmiş, yolları kesişmiş bir grup insanız. Akdeniz kıyısında, doğal ve kültürel zenginliklerin kucağında bir toprağımız var. Bu toprak parçasını hep birlikte işlemek ve alternatif, ortak bir yaşam alanına dönüştürmek için yola çıktık.

Ne yapmayı planlıyorsunuz?

İlk olarak hem iklime hem coğrafyaya uygun zirai teknikler ve ürünlerle üretime başlayacağız. Şifalı aromatik bitkiler uzmanlık alanımız. Yetiştirdiğimiz bitkilerden elde ettiğimiz yağlarla, insanlığın eski çağlardan beri sahip olduğu bütünsel şifa bilgeliğinin yayılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Asla tamah etmiyor, doğanın sunduklarını zorlamıyor, ‘daha fazla, daha çok’ hırsına kapılarak davranmıyoruz.

Bunları yaparken amacınız ne?

Ahatlı’da amacımız doğayla ve birbirimizle uyum içinde yaşamak, üretmek, eğlenmek, gelişmek, paylaşmak ve çoğalmak. Herkesin yaparken mutlu olduğu, sevdiği ve beslendiği işlerle uğraşabileceği üretim alanları yaratmak ve atölyeler kurmak istiyoruz.

Evinde, atölyesinde yahut arka bahçesinde son derece yaratıcı ve zevkli, biricik işler üreten ama günümüzün ‘marka pazarlama gürültüsü’ içinde sesini duyuramayan, yaptıklarını gösteremeyen kadınları ve işlerini ortak bir platformda bir araya getirmek istiyoruz. Birlikteyken daha güçlüyüz! Yakında açacağımız online dükkan üzerinden onlarca kadının birbirinden yaratıcı ve zevkli, el emeği işlerine ulaşabileceksiniz. Her şeyin fabrikasyon bir hal aldığı ve tek tipleştiği günümüzde biriciklik bizim için çok değerli.

KOLİLER KÖYLERDEKİ KADINLARDAN

Yerel üreticiyi desteklemeyi, birlikte çalışmayı da önemsiyorsunuz. Neden?

Ahatlı Kadın Kooperatifi olarak yereldeki kadın üreticilerle dayanışma içindeyiz. Adrese teslim gönderdiğimiz gıda kolileri bu dayanışmanın ilk örneği. Kolilerdeki ürünlerin tamamı civar köylerde yaşayan kadınlar tarafından kendi küçük bahçelerinde yetiştirildi yahut üretildi. Hepsi doğal, ilaçsız ve ev yapımı…

Bulgur, tarhana, kekik ve sebze kuruları Ortabağ Köyü’nden Gülsüm ablanın el emeği örneğin… Nohut ve erişte yine Ortabağ Köyü’nden Fatma ve Mukaddes ablanın, bademler Bayındır Köyü’nden Heymal ablanın, keçiboynuzları Ağullu Köyü’nden Ayşe ablanın… Tüm geçimlerini kendi ürettikleri bu ürünlerden sağlıyorlar. Haftada bir, cuma günleri Kaş pazarına inip açtıkları tezgahlardan kaç kişiye ulaşabilirlerse… Harcadıkları emeği ve üretimlerinin lezizliğini görünce, ulaşabildikleri yerin pazardaki tezgâhla sınırlı kalmasını istemedik. Büyük şehirlerde yaşayıp da bu doğal ürünlere erişemeyenler ile aralarında köprü olabiliriz diye düşündük.

Kooperatife ahatli.org adresinden ulaşabilirsiniz…