İzmir’in Konak’a bağlı Gültepe semtinde kentsel dönüşüm imar planlarına ilişkin açılan davada, planın İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen semt halkının haklı mücadelesi sürüyor .

Gültepeliler kentsel dönüşüm planına karşı: Evlerimizden vazgeçmeyiz

Berkay SAĞOL

İzmir Konak’a bağlı Gültepe semtinde 300 hektar alanı ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planlarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 Nazım İmar Planı ve Konak Belediyesi’nin 1/1000 İmar Planı’na karşı açılan davada İzmir 4. İdare Mahkemesi planı iptal etti.

Kararda, konut alanları için öngörülen tek ada tek parsel kararının, alandaki mevcut parsel büyüklüklerinin göreceli olarak küçük olması nedeniyle planın uygulanmasını ve yapısal dönüşümün sağlanmasını güçleştireceği, kamu yararına aykırı olduğu ifade edildi. İptal kararı alan Gültepeliler ise mücadelelerine devam ediyor.


Gültepe İmarı Halk Platformu, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Zafer Mutluer’in katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda söz alan Gültepeliler, evlerinden vazgeçmeyeceklerini ve imar planının değişerek halkın yararına bir plan yapılması gerektiğini söyledi.

Planın bu şekilde gerçekleşmesi halinde 10 binden fazla kişinin evsiz kalacağını dile getiren Gültepe’den ismini vermeyen bir yurttaş, “İmar barışı çıktı dendi ve bizde arsalarımızın üzerindeki evler için ve her kattaki daireler için ayrı ayrı tapu aldık. Şimdi ise imar planında bu hak sahipliğinin sadece arsa bazında olduğunu öğrendik. Bir arsa üzerinde 4 katlı olan evler var. 4 farklı aile, yaklaşık 20 kişi yaşıyor. Bu arsanın sahibine şimdi hesaba göre bir daire verilecek ve bir de borçlandırılacak. Biz bu şekilde bir yıkımı kabul etmiyoruz” dedi.

‘BU HALİYLE YURTTAŞLAR İÇİN DÖNÜŞÜM YOK’

Toplantıda konuşan Zafer Mutluer, imar planının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nüfus artışıyla ilgili kararına aykırı bir plan olduğunu söyledi. Mutluer, “Bu haliyle yurttaşlar için değil, müteahhitler için bir kentsel dönüşüm olacak. Plan açıklama raporunda kentsel dönüşüme dair nasıl bir yol izleneceğine dair net bir bilgi yok. Uygulama sürecine dair bir planın olmaması tehdit. Yazılı olarak bir şey olmaması ciddi problem. Bunların yazılı bir şekilde yer almadığı planla ilgili yapılan sözlü konuşmaların hiçbir karşılığı yok” dedi.

Bölgede bir soylulaştırma riskinin bulunduğunu belirten Mutluer, “Müteahhitin merkezinde durduğu bir dönüşümde buradaki birçok insan Gültepe’den ayrılmak zorunda kalması muhtemel. Planda 10 bin metrekarelik alanın tek parselde olması ciddi bir problem. Bu plana göre tek parselde 100’den fazla ortaklı bir hak sahipliği ortaya çıkacak ve herkesin anlaşması zor olacak. 100 metrekare arsa varsa şu anki plana göre üzerinde kaç katlı bir bina olduğunun hiçbir önemi yok. Ancak 1 tane daire alınabilecek” diye konuştu.

Dr. İlker Kahraman da bölgenin dokusunun tamamen değişeceğini ifade ederek şunları söyledi: “Mahalle kültürünün yok edilmesi gibi bir durum söz konusu. 3 veya 4 katlı binaları olanlar planın şu anki haliyle en kaba biçimiyle 1 daire alabilecek. O binada yaşayan diğer insanlar farklı semtlere ve ilçelere göç etmek zorunda kalacak. Bu bölgeye farklı bir yaşam stili gelecek.”