ABD’nin Türkiye’ye gümrük vergisi kararının hukuki bilançosu ağır. Ticaret Bakanı, karara karşı başlatılan süreç için dışarıdan satın alınan hukuk hizmetine 2,5 milyon TL ayırdıklarını ifade etti.

Gümrük kararının zararı 2,5 milyon TL

HÜSEYİN ŞİMŞEK

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl yürürlüğe koyduğu gümrük duvarının Türkiye’ye sadece ekonomik değil hukuki bilançosu da ağır oldu. Trump ABD’nin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük vergisi getirilmesi kararı alarak Türkiye’yi de bu vergilerin alınacağı ülkeler listesine eklemişti. Kararla, yaklaşık 260 milyon dolar gümrük vergisinin ABD’ye ödenmesinin önü açıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye’den ithal edilen 22 üründe gümrük vergisi” kararının ardından Bakanlığın başlattığı hukuki çalışmaları açıkladı.

Ticaret Bakanı Pekcan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, “dışarıdan satın alınan hukuk ve danışmanlık hizmetleri için ne kadar ödendiğine yönelik” soru önergesine verdiği yanıtta, gümrük vergisine karşı başlatılan hukuki sürecin bilonçosu hakkında bilgi verdi.

PROSEDÜRÜ İZLİYORUZ

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması (AHM) kapsamında Türkiye’ye yönelik ya da Türkiye tarafından dava sürecine taşınan anlaşmazlıklarda, uluslararası avukatlık firmaları ya da DTÖ Hukuk Merkezi ile işbirliği içinde çalıştıklarını ifade eden Pekcan, “DTÖ kapsamında bir anlaşmazlık oluşması halinde Bakanlığımızca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Serbest Avukatlardan Hizmet Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde oluşturulan avukatlık hizmeti alım prosedürü izlenerek bahse konu anlaşmazlığın ilgili olduğu alanda, yetkinlik, tecrübe ve fiyat kriterleri dikkate alınarak en uygun firma seçilmektedir” dedi.

YÜZ BİNLERCE İSVİÇRE FRANGI

ABD’nin gümrük vergisi kararı için de DTÖ Hukuk Merkezi’nden “hizmet satın alımı” yaptıklarını anlatan Pekcan, yaklaşık 2 buçuk milyon TL ödeneceğini bildirdi.
Ödemelerin İsviçre Frangı üzerinden yapıldığını dile getiren Bakan Pekcanş, CHP’li Tanrıkulu’na verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Hizmet karşılığında danışma aşaması için 71 bin 442 İsviçre Frangı, panel aşaması için 215 bin 784 İsviçre Frangı, temyiz için ise 127 bin 818 İsviçre Frangı ödenmesi öngörülmektedir. Ödemeler gerçekleşen aşamalar için yapılmakta olup anlaşmazlığın temyiz aşamasına iki ülkeden biri tarafından taşınmaması halinde bahse konu ödemenin yapılmasına gerek olmayacaktır.”