Sağlık Bakanı Koca, ‘beklenen açıklamayı’ yaptı. Maske zorunluluğu, HES kodu uygulaması kaldırıldı. Okulda bir sınıfta 20 vaka çıksa bile sınıf kapatılmayacak. Uzmanlar tepkili. TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ökten, “Tam bir sorumsuzluk örneği” dedi.

Günde 200 ölüme önlem sıfır!

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanlığı’ndan “beklenen açıklama” geldi. Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske zorunluluğu da dahil tüm önlemlerin kaldırıldığını açıkladı. Hekimler tepkili.

Bakan Koca, Türkiye’nin salgından en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu öne sürdü. Koca, “Bir süredir size Covid-19’un gündemde kalma vasfını kaybettiğini söylüyordum. Tedbirlere bizden çok daha geç başlayan ülkelerde kısıtlamalar kalkmış durumda. Bildiğiniz gibi bizde de bazı kısıtlamalar kalkmıştı. İki yıllık ısrarlı, planlı mücadelenin ardından artık salgını hayatımızın gündeminden çıkarma zamanı geldi” dedi.


ORTAK KARAR DEĞİL

Bilim Kurulu’nda bu kararın ortak bir mutabakatla alınmadığını da aktaran Koca, “Bilim insanlarımız arasında ‘henüz erken’ diyen de var. Ama salgın etkisini yitirdi, görülen gerçek budur. Bu nedenle salgını günlük hayatımızın gündemi olmaktan çıkarıyoruz” diye konuştu.

Koca, alınan kararları şöyle açıkladı: “Bundan sonra açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda da havalandırma yeterliyse, mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak artık şart değil. HES kodu uygulaması yeni dönemde kaldırıldı. Hastalık belirtisi olmayanlardan test istenmeyecek. Okullarda iki vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması uygulamasına artık gerek görmüyoruz, vakaların izolasyonu yeterli sayılacak.”

YANINIZDA TAŞIYIN

Salgının son aşamasına gelindiğini iddia eden Bakan Koca, “Salgınla toplum olarak kısıtlamalar aracılığıyla mücadele döneminden hastalıktan bireysel korunma aşamasına geçmeliyiz. Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimizle, kronik hastalarla bir aradayken maske vazgeçilmezimiz olmalı” ifadelerini kullandı.

ŞUBATTA 7 BİN ÖLÜM

Bakan Koca salgının etkisini yitirdiğini iddia etse de veriler bu iddiayı desteklemiyor. Vaka sayıları son günlerde düşüş eğiliminde olsa da ölümler azalmıyor. Her gün 200’ün üzerinde insan ölüyor. Bakanlığın resmi verilerine göre, geride bıraktığımız şubat ayı, iki yıllık pandemi sürecinde en çok can kaybının yaşandığı 5’inci ay oldu. Türkiye’de geçen ay her gün ortalama 251, toplamda ise 7 bin 29 Covid-19 ölümü meydana geldi. Bu yılın başından beri hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12 binin üzerinde.

Omicron varyantının etkisiyle şubat ayında vaka sayıları da rekor kırdı. Salgının ilk yılında (13 Mart 2020-31 Aralık 2020) ülkede toplam 2,2 milyon vaka tespit edilmişti. Yalnızca geçen ay tespit edilen vaka sayısı ise 2,4 milyonun üzerinde oldu.

Günlük aşılama sayıları ise 100 binin bile altına düşmüş durumda. Hatırlatma dozunu yaptıran ve ‘tam aşılı’ olarak kabul edilen kişilerin toplam nüfusa oranı yalnızca yüzde 32. Buna göre, ülkede her 3 kişiden 2’sinin aşıları eksik ve bu kişiler büyük risk altında bulunuyor. 18 yaşın üstünde olan 4,2 milyon kişi ise halen tek doz bile aşı yaptırmış değil. Diğer yandan, uzmanların tüm uyarılarına karşın 5-11 yaş grubu çocuklar hâlâ aşılanmıyor.

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Uzmanlar, tablo bu kadar karanlıkken önlemleri kaldırmanın kabul edilemez olduğu görüşünde. Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, her hafta binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, bunların tümünün “önlenebilir ölümler” olduğunu belirtti. Aşılama oranlarının yetersizliğine de dikkat çeken Ökten, “Bu koşullarda maske zorunluluğunun kaldırılması kabul edilebilir değil. Tam aksine kişisel koruma önlemlerine uymaya özen göstermemiz ve aşılama sayılarını artırmamız gerekiyor. Ama bu konuda hiçbir çalışma yapılmazken sanki salgın bitmiş gibi önlemleri kaldırıyorlar” dedi.

Siyasi iktidarın Avrupa ülkeleri ile ABD’deki uygulamaları örnek gösterdiğini söyleyen Ökten, “Ama bu ülkelerde aşılama oranları oldukça yüksek. Biz de tam aşılı kişilerin oranı yüzde 32 düzeyinde. Eğer bizim de aşılama oranlarımız yüksek olsaydı o zaman Avrupa’yı örnek alabilirdik” diye konuştu.

SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ

“Aşılamayı hızlıca tamamlayamazsak yeni varyantlarla karşılaşabiliriz” uyarısı yapan Ökten, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önlemlerin kaldırılmasıyla oldukça yüksek olan vaka ve ölüm sayıları bu şekilde devam eder, belki de artar. En kötü olasılığa göre durumu değerlendirmemiz gerekir. Ama iktidar ve Sağlık Bakanlığı ne yazık ki pandemi bitmiş gibi davranmaya devam ediyor. Bu çok tehlikeli bir gidişat. Bakanlık tam bir sorumsuzluk örneği sergiliyor.”

TTB olarak bu yanlış politikalara itiraz etmeye devam edeceklerini belirten Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Tüm yurttaşlarımızı bilimsel gerçekler ışığında uyarmayı sürdüreceğiz. Maskelerinizi çıkarmayın, kişisel korunma önlemlerine uyun, aşınızı mutlaka olun diyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLER ARTABİLİR

TTB Pandemi Çalışma Grubu’ndan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Feride Aksu Tanık ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Aşılama oranları bu kadar düşük, ölüm sayıları bu kadar yüksekken önlemlerin kaldırılması kararını olumlu bulmuyorum. Üstelik kış koşulları devam ediyor. Kapalı ortam ve iç mekânlarda, havalandırma koşullarının iyi olmadığı işyerleri, fabrikalar, okullar, toplu taşıma araçlarında bulaş olasılığı çok yüksek. Bu ülkede camı açılmayan hastaneler var.”

Bakanlığın koşulları doğru değerlendiremediğini, erken ve yersiz karar aldığını vurgulayan Tanık, “Vakalar azalmaya başladı belki ama ölümler sürüyor. Aşılama yeterli kapsayıcılığa ulaşmadı. Bu durumda önlemleri kaldırmak, vaka ve ölümlerin daha da artmasına neden olabilir” dedi. Haber Merkezi