CHP’li İlgezdi’nin hazırladığı rapora göre geçen yıl savcılıklara günde 483 ihbar ulaştı. İhbarcıların ülkenin yeni aktörleri olduğu vurgulanan rapora göre ihbarların yüzde 10’u İstanbul’da yapıldı

Günde 483 ihbar!

Hüseyin ŞİMŞEK

Adalet Bakanlığı’nın adli istatistikleri yayımlamasının ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) için İhbarcılık Raporu hazırlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “İhbarcılar, AKP’nin ‘Yeni Türkiye’sinin’ yeni aktörleri haline geldi” dedi. Cumhuriyet savcılıklarına bir günde ortalama 483 ihbarda bulunuldu.

Resmi istatistiklere göre 2019’da bir “ihbar furyası”nın yaşandığını ifade eden İlgezdi, raporunda, “2019 yılında saatte 20 kişi hakkında savcılıklara ihbarda bulunuldu. Bu veriye göre ihbarcılar nedeniyle 176 bin 380 kişi hakkında yeni dosyalar oluşturuldu. Sayı, bir önceki yıla göre iki katı arttı” dedi. 2018 yılında savcılıklara yapılan ihbar sayısının 80 bin 866, 2019’daki sayının ise 176 bin 380 olduğunu ifade eden İlgezdi, en fazla ihbarın ise İstanbul’dan gerçekleştirildiğini bildirdi.

KORKU ARACI

İhbarcılıkta asıl amacın korku ve tedirginliğe neden olmak olduğunu ifade eden İlgezdi, raporunda şu tespitlere yer verdi: “Yıl içinde İstanbul’da savcılıklara yapılan ihbar sayısı 17 bin 413’e ulaştı. Buna göre geçtiğimiz yıl İstanbul’da günde en az 48 kişi hakkında savcılıklara ihbarda bulunuldu. Türkiye genelindeki ihbarların yüzde 10’u İstanbul’dan yapıldı. İhbar mekanizmasının toplum üzerinde korku, tedirginlik ve yılgınlık yaratmak için sıklıkla kullanılan bir silah haline dönüşmesi endişe yaratıyor. 2019 yılında savcılıklarca işleme alınan 167 bin 293 ihbar dosyasından yalnızca yüzde 14’ü hakkında soruşturma talimatı verilmiş. Geri kalan 119 bin 623 dosya yani yüzde 72’si için ise ‘soruşturmaya gerek olmadığı’na karar verilmiş. Henüz işleme alınmayan dosyaları da aynı akıbet bekliyor. Yani salt bir korku aracı olarak ihbarın kullanıldığı bir toplum haline geldik.”