Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, TOKİ’ye AKP iktidarı döneminde toplam 47 bin 424 dava açıldığını bildirdi. Kurum, şimdiye kadar 25 bin 968 davayı kaybettiklerini ifade etti, bu davalar nedeniyle 167 milyon TL tazminat ödendiğini de dile getirdi

Günde 7 dava: TOKİ, 26 bin davayı kaybetti

Hüseyin ŞİMŞEK

Dar gelirli yurttaşın ev sahibi olması amacıyla konut ve sosyal yapı inşa eden son olarak da dar gelirlilere 100 bin konut yapacağı açıklanan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'na günde ortalama yedi dava açıldığı ortaya çıktı.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı önergesinde, AKP iktidarları döneminde TOKİ'ye karşı açılan davaların sayısını sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2002 ve 2019 yılları arasında TOKİ'ye karşı açılan dava sayısının 47 bin 424 olduğunu açıkladı. Bakan Kurum, bu davaların 25 bin 968'inin TOKİ Başkanlığı aleyhine sonuçlandığını ve 167 milyon 730 bin TL tazminat ödendiğini bildirdi.

Açılan davaların konuları hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, yurttaşların göçmen konutlarında yaşanan sorunlar, eksik ve kusurlu işler, geç teslim konularında tazminat davası açtığını belirtti. Kurum, idari olarak da artış oranına itiraz, menfi tespit, icra işleminden kaynaklanan alacaklar, işçi alacakları, kamulaştırma, el atmanın önlenmesi ve ortaklığın giderilmesi davalarının açıldığını ifade etti.

GEÇ TESLİM

TOKİ hakkında hazırlanan Sayıştay raporlarında da yüklenici firmalar ile idare arasındaki uyuşmazlıkların davalara neden olduğu vurgulandı. Sayıştay'ın 2011 yılından bu yana hazırladığı raporlarında yer alan tespitlere göre, TOKİ'ye en çok dava, evlerin geç teslim edilmesi nedeniyle açıldı. Sayıştay'ın bu konudaki tespiti, "Dava sayısını artıran temel konu, TOKİ’nin satışını gerçekleştirdiği konut ve ticari ünitelerin yapım süreciyle ilgili olarak idare ve taşeron firmalar arasında kaynaklanan sıkıntılardır" oldu.

Yanıtı BirGün'e değerlendiren CHP’li Antmen, "Bilimsellikten uzaklaşma, yanlış uygulamalar, liyakatsiz atamalar ve hukuksuz işler, devleti zarara uğratıyor. Bunun en yakın örneği de TOKİ'dir. TOKİ, eksik, kusurlu ve emek sömürücü bir konuma gelmiştir" dedi.

ARSA SATIŞINDAN 7 MİLYAR TL

Kurum, 17 yılda yüzde 86,32’si sosyal konut olmak üzere 853 bin 123 konutun inşa edildiğini, satılan konutlardan elde edilen toplam hasılatın 62 milyar 789 milyon TL olduğunu bildirdi. Bakan Kurum aynı yıllar arasında 51,5 milyon metrekare arsa satıldığını ve 7 milyar TL de gelir elde edildiğini de ifade etti.