İzmir’de pandemi nedeniyle verilen iki yıllık aranın ardından 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelen binlerce yurttaş, ekonomik krize, hayat pahalılığına ve yoksulluğa karşı mücadele çağrısı yaparken, zamların geri alınmasını talep etti.

Gündoğdu Meydanı tek yürek oldu

BirGün EGE

Pandemi sebebiyle iki yıldır gerçekleşmeyen 1 Mayıs kutlamaları, bu yıl İzmir’de coşkuyla kutlandı. İzmir’de sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri üç farklı alanda toplanarak, Gündoğdu Meydanı’na yüründü. Alsancak Limanı’ndan Türk-İş ve Liman-İş üyesi işçiler, Basmane Meydanı’ndan DİSK’e bağlı sendikalar, Cumhuriyet Meydanı’ndan ise KESK, TMMOB, TTB gibi örgütlerin yanı sıra SOL Parti, TKP, EMEP ve HDP’nin de aralarında olduğu siyasi partiler alana yürüdü.


ALAN ERKEN SAATTE DOLDU

Sabah saatlerinden itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda hareketlilikler başladı. İzmir’in ilçelerinden de binlerce insanın gelmesiyle saat 11.00’da Cumhuriyet Meydanı doldu. 2 yıl aradan kutlanan 1 Mayıs’ta heyecan yüksekti. İşçiler bu 1 Mayıs’ta ülkedeki ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı ses çıkarırken, zamların geri alınmasını talep etti. Öte yanda geçen hafta Gezi Davası’nda çıkan kararlar, “Gezi onurumuzdur” sloganlarıyla protesto edildi.

Sloganların ardından mitinge katılanlar yürüyüş için kortej oluşturdular. Kortejler renkli görüntülere sahne oldu. Kortejlerde taşınan dövizlerde yoksulluk, işsizlik, ekonomik krize vurgu yapıldı. Kordon’dan Gündoğdu Meydanı’nda kadar gerçekleştirilen yürüyüşte atılan sloganlarda mücadele çağrısı yapıldı.

GEZİ RUHUYLA AYAKTA

Gündoğdu Meydanı’nda toplanılmasının ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Dünyanın büyük bölümünde emekçiler 1 Mayıs’ı pandeminin derinleştirdiği eşitsizliklerle, sömürüyle, ağırlaşan sorunlarla mücadele ederek karşılıyor. Geçtiğimiz günlerde karara bağlanan davayla bu ülkenin en onurlu, en haklı direnişi olan Gezi isyanını lekeleyebileceklerini düşündüler. Oysa umut Gezi ruhuyla dimdik ayakta, bu meydanda. Emperyalizme, savaşa, halkları birbirine düşman eden politikalara karşı bağımsızlığı ve barışı kazanmak için bir adım geri atmadan mücadeleye devam edeceğiz. Emeğin suretinde bir dünyayı ve ülkeyi birlikte, kendi ellerimizle kuracağız” denildi.

‘KORKUN BİZDEN’

İşçileri selamlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Soyer, “Onların en çok korktuğu cümle ile sesleniyoruz. 'Ya hep beraber ya hiçbirimiz' diyoruz. Omuz omuzayız, kol kolayız, yan yanayız. Buraya, kavgayı büyütmeye, hakkımızı istemeye geldik. Ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan korkun, dürüstlüğümüzden korkun, aşkımızdan korkun, aklımızdan korkun, sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun. Ey kendini hükümdar sananlar, Mumcular'dan korkun, Denizler'den korkun, Ali İsmail Korkmazlar'dan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun. Bizi her gün gömmeye çalıştınız, her gün gömmeye çalışıyorsunuz. Unuttuğunuz bir şey var. Bizler tohumuz, gömüldükçe çoğalarak geliyoruz. Bir gidip bin gelen bizden korkun. Bu düzeni topla tüfekle değil, hakkımızla, vicdanımızla yıkacağız. Sizi kin ve nefretle değil, barış ve kardeşliğimizle yeneceğiz. Güçlüyüz, kazanacağız” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından sloganlar atıldı, halaylar çekildi. 1 Mayıs kutlaması Edip Akbayram konseriyle sona erdi.