Son dönemin dikkat çeken müzik gruplarından olan merhababensokak, Şule Çet anısına ve kadın hareketine dikkat çekmek için ‘Güneş Doğsa’yı yayımladı. Grubun üyelerinden Alp Tanata ile müzik ile toplumun nasıl değişebileceğini ve yakında çıkaracakları albümü konuştuk

Güneş doğsa ve hepimiz mutlu olsak

BURAK ABATAY

MERHABABENSOKAK son dönem müzik piyasasının dikkat çeken gruplarından. ‘Sokak Lambası’ olarak tanıdığımız grup artık yoluna merhababensokak olarak devam ediyor. Grup son olarak Şule Çet anısına ve kadın hareketine dikkat çekmek için ‘Güneş Doğsa’yı On Air etiketiyle yayımladı. Alp Tanata, Yiğit Sezgin ve Çağrı Gökalp Özcan’dan oluşan grup ile konuştuk. Alp Tanata sorularımızı yanıtladı.

Sizi ‘Sokak Lambası’ olarak tanıyorduk ama merhababensokak olarak bir değişikliğe gittiniz. Neden diye sorsak?

Birkaç sebebi var. Bizden daha önce de var olan, aynı isimde ve farklı bir tarzda grup olduğunu öğrendik. Diğer bir sebep ise ismin yaptığımız tarzdaki müziğe ne kadar uygun olduğunu ve kitlemize ne kadar hitap ettiğini sorgulamamız. Evet toplumsal konularda da şarkılar üretiyoruz ama şarkılarımızın teması yalnızca bu değil. Düşündürmeyen ve sadece ritme kaptırıp, dans edilebilecek şarkılar da üretiyoruz. Bu açıdan Sokak Lambası isminin sadece bir yönümüze ışık tutarken bazı yönlerini karanlıkta bıraktığını fark ettik. Aynı gerçekteki gibi. Ama artık sokağın tamamıyız. Her şey sokakta var. Eğlence, romantizm, erotizm, toplumsal olaylar, başkaldırılar ve dostluklar.

'Güneş Doğsa' nasıl çıktı?

Kişisel hayatlarımızda muhatap olduğumuz, dostluklar kurduğumuz, âşık olduğumuz ve fazlaca duygusal ve zamansal yatırım yaptığımız insanların geçmişlerinde ve hatta günümüzde de devam eden istismar ve şiddet öyküleri var. Ve sanılandan çok fazla. Bir şekilde hepsi çok kırılgan bir durumdayken bu gerçekleri anlatabiliyorlar. Birçoğu ise sessiz kalıyor. Kalmak zorunda kalıyor yaşadığı içsel ve dışsal baskılardan ötürü. ‘Güneş Doğsa’ çevremizdeki bu yakın bağ kurduğumuz insanların, anlatabildiklerine gösterdiğimiz bir refleks. Örneğin henüz baba olmadık ama olsaydık ve “Çocuğumuzun bir istismar öyküsü olsaydı ne yapabilirdik?” sorusuna yanıt olarak “Savaşırdık” diyoruz. Ve kazanırdık.

gunes-dogsa-ve-hepimiz-mutlu-olsak-662107-1.

Son zamanlarda artan şiddet olaylarına karşı müzik ya da sanat ne yapabilir?

Sanat her zaman toplumsal değişim için önemli bir güç kaynağı olmuştur. Bir manipülasyon aracı olarak kullanılabileceği gibi devrimsel bir değişimin de kıvılcımı olabilir. Yaşandığı dönemdeki havayı olduğu gibi yansıtabilir. Bu açıdan topraklarımızdaki eserleri inceleyince bir türlü vazgeçmeyen, sevgili olarak sevilmese bile kardeş olarak sevilmeyi uman bir erkek profilimiz var. Böyle ufacık bir örneğin bile kadınlara yönelik şiddet konusunda ipuçları olduğunu düşünüyoruz. Bu ipuçları dikkatli okunduğunda üretilen sanattaki aşkı ele alışımız bile değişecektir. Alternatif akımda pek göze çarpan örnekleri olmasa da ana akım müzikte bu konuda ciddi ihlallerin olduğu bir gerçek.

Yakında çıkarmayı planladığınız albümün içinde neler olacak?

Bolca kendi bestelerimiz yer alacak. Daha doğrusu bize ait olmayan herhangi bir şey yer almayacak dersek daha doğru olur. Bu zamana kadar Türkçe müzikte görülmemiş bir skalada tema barındırıyor olmaktan heyecan duyuyoruz. Hayata dair her renk albümde yer alacak. Elimizden geldiği kadar bunu yansıtmaya çabalayacağız.