Güneş'e 14,5 milyon kilometre yaklaşıldı: İlk kez elektrik alanı ölçülüyor

NASA'nın insansız uzay roketi, gün geçtikçe Güneş'e daha da yaklaşıyor.

Güneş fizikçilerine göre Parker Güneş Roketi, tıpkı İkarus mitindeki gibi Güneş'e çok yakın uçuyor.

Cosmos Magazine’de yer alan habere göre Iowa Üniversitesi'nden fizikçiler, Güneş'e yakınlık açısından 0.1 AU (0.1 astronomik birim = 14,5 milyon kilometre) rekor mesafede uçan NASA uzay aracından yaptıkları gözlemlerde ilk kez Güneş'in elektrik alanını hesapladılar.

Uzay roketi, Güneş’e daha önce herhangi bir uzay aracının yakınlaşmadığı kadar yakınlaştı. Uzay roketinin aldığı bu rekor mesafe sayesinde bilim adamları elektronların Güneş'in elektrik alanı içinde nasıl dağıldığını hesaplayabildi ve Güneş'in boyutunu ve ölçüsünü daha detaylı görebildi.

“BU ÖLÇÜMLERİ GÜNEŞTEN UZAKTA YAPAMAZSINIZ”

Iowa Üniversitesi'nden araştırmacı Jasper Halekas, “Bu ölçümleri Güneş'ten çok uzaktayken yapamazsınız. Bu ancak Güneş'e çok yaklaştığınızda mümkündür” diyor.

Araştırma sonuçları, ABD'nin Astrofizik Dergisi'nde yayımlandı.

Araştırmalara göre Güneş, füzyon olayı sırasında oluşan proton ve elektronlar arasındaki etkileşimlerle bir elektrik alanı üretiyor. Elektronlar dışarı kaçarken kütlece daha büyük olan protonlar geride kalıyor. Fakat protonların pozitif yükü elektrik alanda hala kontrol uyguladığından bu kuvveti yenemeyen ve kaçmak için yeterince hızlı olmayan elektronlar alana geri çekiliyor.

Halekas, “Biz dışarı kaçan elektronların değil, elektrik alana geri çekilenlerin ölçümünü yapıyoruz. Esasında, alandan kaçan elektronlarla kaçamayan elektronlar arasındaki enerjinin ölçülebilen bir sınır çizgisi vardır” diyor.

Araştırmacılar, güneşin gücünden kaçan ve kaçamayan elektronlar arasındaki enerji sınırını belirlemek için güneş rüzgarlarının ana bileşenlerinden olan güneşten akan elektronların ölçümünü yaptı.

Halekas, araştırmada kullandıkları tekniği “Uzay roketi, Güneş'e yeterince yakın olduğu için yaptığımız gözlemlerle sınırı bozan ve elektrik alanının sınırının izlerini silen çarpışmalar meydana gelmeden önce elektronların dağılımının doğru ölçümlerini yapabiliyoruz” şeklinde açıkladı.

GÜNEŞ RÜZGÂRININ DAHA İYİ ANLAŞILMASINA YARDIMCI OLUYOR

Fizikçilerin Güneş'in elektrik alanını ölçmesi, Dünya'da aurora borealis'lere neden olan Güneş'in yaydığı yüklü parçacıkların hızlı akışının (güneş rüzgârı) daha iyi anlaşılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca Güneş'in elektrik alanın ölçülmesi, uyduları ve iletişim sistemlerini etkileyebiliyor.

Halekas, "Güneş'in elektrik alanının Güneş rüzgarlarının ivmesinin ne kadarını sağladığını artık sayısal olarak biliyoruz. Ölçümlerimize göre bu sayı, toplamın yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor. Bu durum, güneş rüzgarlarına ivme kazandıran diğer mekanizmaların olabileceğine işaret ediyor" diye ekliyor.

2025’TE ÇOK YAKIN OLACAK

NASA'nın 2018'de uzaya fırlattığı Parker Güneş Roketi, şu anda Güneş'in etrafında dönüyor ve yörüngesini kademeli olarak küçültmek ve Güneş'e daha da yakınlaşmak için periyodik olarak Venüs'ün yakınlarından geçiyor.

Güneş alanında uzmanlaşmış fizikçiler, Parker Güneş Roketi'nin ölçümlerini bir uzay gizemini çözmek için kullanmayı umuyor: Güneş'in taç kısmının sıcaklığı bir milyon santigrat derecenin üstündeyken yüzey sıcaklığı neden yalnızca 6000 santigrat derece?

Roketin 2025 yılında 6,9 milyon kilometre mesafeyle Güneş'e en yakın konumunda olması bekleniyor.