Güney Afrika’da bir süt fabrikasında haftalardır grevde olan işçiler çetelerin şiddetli saldırısına uğradı. Saldırganların iki işçiyi fabrikaya kapatarak işkence yaptığı, polisin yaşananları seyrettiği ortaya çıktı.

Güney Afrika'da grevde olan işçiler çetelerin saldırısına uğradı

Güney Afrika'da süt ürünleri şirketi Clover işçileri, adil ücret ve işten çıkarılan arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle başlattıkları grevin 12'nci haftasına girerken çete saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

Grevi örgütleyen Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (SAFTU) başkent Pretorya'da fabrika önünde eylemlerini sürdüren işçilere, taksi şoförlerinden oluşan bir çete grubunun silah ve sopalarla saldırdığını duyurdu. Çete mensuplarının iki işçiyi kaçırarak fabrika içerisinde saatlerce işkence yaptığı belirtilen açıklamada, şirket yönetiminin ise tüm bu zorbalıklara seyirci kaldığı belirtildi. Olaya ilişkin yayımlanan video görüntülerinde de kaçırılan işçilerin çırılçıplak soyularak dövüldüğü, fabrika güvenlik görevlisinin müdahale etmeden ayakta izlediği görüldü.

KAÇIRILAN İŞÇİLERE DÖRT SAAT ULAŞILAMADI

Grevin örgütleyicilerinden Güney Afrika Genel Sanayi İşçileri Sendikası (GIWUSA) da yaptığı açıklamada, "İşçiler taksilerle gelen sopalı bir kalabalık grubun aniden saldırısına uğradı. İşçilerin üçü saldırganlar tarafından zorla bir taksiye bindirildi. Diğer işçilerin saldırganların elindeki arkadaşlarını kurtarma girişiminde yalnızca bir işçi kurtarılabildi. Arbede sırasında yaralanan işçi, arkadaşları tarafından hastaneye götürüldü ancak diğer iki işçi kurtarılamadı" şeklinde yaşananları aktardı. Çetelerin saldırısına uğrayan işçilerden olan GIWUSA Temsilcisi Prince Ngoato, "Kaçırılan arkadaşlarımız fabrikaya götürüldü ve fabrikanın güvenlik görevlileri kapıları kilitleyerek kapattı. Biz de kapının önünde içeri girmeye çalıştık ancak yönetimden aldığımız cevap 'polisi bekleyin' oldu" dedi. Polisin ihbar üzerine içeriye girmesi gerektiğini ancak işçilere dört saat sonra ulaşılabildiğini belirten Ngoato, "Fabrika yöneticileri bu saldırının arkasında" dedi.

'SALDIRGANLAR ŞİRKET YÖNETİMİNE ÇALIŞIYOR'

GIWUSA Başkanı Mametlwe Sebei ise şirket yönetimiyle toplu iş sözleşmesi üzerine müzakereler sürerken saldırının gerçekleştiğini vurguladı. "Fabrikada yönetimin gözü önünde rehin alınarak dövüldüler. Yöneticiler ne polisi ne de ambulansı aradı. Bu da yönetimin suç ortaklığını gösteriyor" diyen Sebei, "Taksiler, Clayville Clover fabrikasına işçi taşıyor ve taksilerini plakasız olarak fabrika binasına park ediyor. Son zamanlarda, grevci işçiler fabrika alanını terk etmediği için müşterilerini de kaybettiler. Görünüşe göre şirket, Clover grevcilerine gözdağı vermek ve onlara saldırmak için taksi şoförlerini haydut ve tetikçi olarak işe aldı" açıklaması yaptı. Söz konusu saldırının, şirket yönetimiyle yapılan son görüşmeden bir hafta sonra gerçekleştiğini belirten Sebei, "Şirket, Kasım 2021'de işten çıkardığı 783 işçinin işe geri alınması talebiyle ilgili taviz verecek gibi bir tutum sergilediği son görüşmemizden günler sonra saldırı yapıldı" dedi. Sebai, "İşçiler iki yıllık bir toplu sözleşmeyle tam ücretle işe geri alınana dek grev sürecek" dedi.

GÜVENLİK GÖREVLİSİ İŞKENCEYİ SEYRETTİ

Şirketten ise tepkilere yönelik açıklama yapıldı. Şirketin avukatı Steven Velthuysen, yaptığı yazılı açıklamada söz konusu saldırganların arasında herhangi bir çalışanları olmadığını savundu. Açıklamada, "Bu olaya herhangi bir Clover çalışanının dahil olmadığını tekrarlamak istiyoruz. Olaya karışan taksi şoförleri Clover için çalışmıyor, bizden de herhangi bir talimat almadılar ve onlara ödeme yapmıyoruz" ifadeleri yer aldı. Avukat Velthuysen, güvenlik görevlilerinin saldırıyı seyrettiğini gösteren video görüntüleriyle ilgili de "Görüntülerde güvenlik görevlisine benzeyen bir kişiyi görebildim. Diğerlerini tanımıyorum, çevredeki diğer şirketlerin güvenlik görevlileri olabilirler. Videodaki görevlinin ise neden saldırganlara müdahale etmediğini bilmiyorum, saldırganların sayıca fazla olması nedeniyle korkmuş olabilir" dedi.

Ancak sendikalar, grevdeki işçilere yönelik bu saldırıların ilk olmadığını, 2020'de de yine taksi şoförlerinden oluşan bir grubun benzer şekilde bir işçi direnişine saldırdığını hatırlattı. O tarihte fabrikada çalışan bir işçinin, bu gruplar tarafından kaçırılıp dövüldüğünü belirten emek örgütleri, fabrika binalarının çok iyi korunduğunu ve yönetimin izni olmadan giriş ve çıkışların yapılamayacağını da belirtti. GIWUSA Başkanı Sebei, bu durumdan ötürü taksici derneklerine acil toplantı çağrısı yaptıklarını da kaydetti. Dış Haberler