Güney Afrika’da işçiler hayatı durdurdu: Maaşlar giderek azalıyor  işsizlik ordusu büyüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Afrika Sendikalar Federasyonu (SAFTU) asgari ücret artışı ve tüm stratejik tekel endüstrilerinin, bankaların ve maden ocaklarının kamulaştırılması talebiyle dün ülke genelinde greve çıktı.

57 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 800 bin işçiyi temsil eden SAFTU, 21 bağlı sendikayla onlarca işkolunda iş bırakırken işçiler başkent Cape Town'da eylem düzenledi. Meclis önünde Maliye Bakanı Tito Mboweni'nin bütçe konuşması da protesto edildi.


'KARŞI KOYMA ZAMANI'

SAFTU Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi, "Salgın bizi, dünyanın en eşitsiz ülkesini daha da kötüleştirdi. Kapitalistler zenginleşirken, işçi sınıfı daha fakirleşti. İşçi sınıfının karşı karşıya olduğu ekonomik kriz hükümetin ekonomi politikalarının sonucudur. Kapitalizm, doğası gere ği işçi sınıfını ve yoksulları yüzüstü bırakıyor" dedi. Özel sektörlerde toplu işten çıkarmalaın yapıldığını belirten Vavi, "Salgın sırasında 2,2 milyon kişi işini kaybetti, işi olanın da geliri azalıyor. İşçiler anayasal hakkı olan greve başvurduğunda ise patronların hedefi oluyor. Artık karşı koyma zamanı. İşimiz, geçim kaynaklarımız ve demokratik haklarımız için sokağa çıktık" dedi.