Covid-19 salgını dünyayı derinden etkilemeye devam ederken, Güney Amerika ve Afrika’da tıbbi oksijen kıtlığı yaşanıyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında ciddi önem arz eden tıbbi oksijenler bu iki bölgede vaka ve ölüm sayılarında belirleyici hale geldi.

Güney Amerika ve Afrika'da tıbbi oksijen kıtlığı yaşanıyor

Latin Amerika ve Afrika’da koronavirüs hastalarına tıbbi oksijen tedarikiyle ilgili bir kıtlık yaşanıyor. Bu iki bölge, salgının başlangıcından beri niteliksiz test kitleri ve yetersiz sağlık ekipmanlarıyla Covid’e karşı mücadele etmeye çalışıyor. Ancak uzmanlara göre, tıbbi oksijen kıtlığı, vaka ve ölüm sayılarını ciddi biçimde artırmış görünüyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu direktörü Peter Piot, “Tıbbi oksijen mevcudiyetindeki boşluk, çağımızın belirleyici sağlık eşitsizliği sorunlarından biridir" dedi.

AP'de yer alan habere göre, Nijerya'daki doktorlar, Lagos'un tıkanmış sokaklarından geçen oksijen dağıtımları trafiğini endişeyle izlediklerini belirtiyor. Doktorlar, orada ve diğer ülkelerde, çaresiz hasta yakınlarının tıbbi eksiklikten kaynaklı zaman zaman karaborsaya yöneldiğinin de altını çiziyor. Hükümetlerin hep geç kalınmış müdahalelerde bulunduğunu da vurgulayan doktorlar, “Hükümetler ancak hastaneler boğulduktan ve enfekte olan onlarca kişi öldükten sonra harekete geçiyor” dedi.

OKSİJEN TÜPLERİ İÇİN HAFTALAR SÜREN SIRALARA GİRİLİYOR

Brezilya’da ise kıtlığın felakete sürüklendiği bildirildi. Oksijen tanklarındaki kıtlık, dolandırıcıların yangın söndürme tüplerini yeşile boyayarak satmasıyla sonuçlanıyor. Peru’daki bazı insanlar ise kıtlık sebebiyle oksijen tüpüne ihtiyaç duyan hastaların yaşama tutunması için haftalarca tüp sırasına giriyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri direktörü John Nkengasong, tıbbi oksijenin 1,3 milyar insanın yaşadığı kıtada "çok büyük bir kritik ihtiyaç" olduğunu ve Covid-19 hastalarının bir dalgalanma sırasında ölme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade etti.

"AFRİKA'DA TIBBİ OKSİJEN İHTİYACININ SADECE YARISI KARŞILANIYOR"

Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. John Adabie Appiah, salgından önce bile, Sahra altı Afrika'nın 2.600 oksijen yoğunlaştırıcısı ve 69 işleyen oksijen bitkisinin ihtiyacın yarısından azını karşıladığını ve özellikle zatürre kaynaklı önlenebilir ölümlere yol açtığını söyledi. Yoğunlaştırıcıların sayısı, çoğu uluslararası bağışlardan olmak üzere yaklaşık 6.000'e yükseldi ancak üretilen oksijen kritik hastalar için yeterince saf ve temiz değil. Daha yüksek konsantrasyon üretebilen bitki sayısı ise şu anda 119'da.

Yetkililer, bu gidişle Afrika ve Güney Amerika kıtasında böylesine bir tıbbi krizin Covid’den daha ölümcül olacağı uyarılarında bulunuyor.