Güney Carolina’da idam mahkumları ‘ölümlerden ölüm beğenmeye' zorlanacak

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Carolina Cumhuriyetçi Valisi Henry McMaster, idam cezalarının infazına verilen 10 yıllık arayı sonlandırmak için, idam mahkumlarını elektrikli sandalye ve kurşuna dizilme arasında seçim yapmaya zorlayan bir yasayı imzaladı.

NBC News’ün eyaletin mevzuat sitesinden aktardığı habere göre, geçen hafta milletvekilleri yasaya ilişkin son imzalarını attılar.

Yeni yasada; eyalette eğer gerekli ilaç bulunuyorsa idam mahkumlarına zehirli iğne enjekte edilmesi temel infaz yöntemi olarak muhafaza edilirken, şayet gerekli ilaçlar yoksa cezaevi yetkililerinin elektrikli sandalye ve kurşuna dizme yöntemini kullanması şartı getiriliyor. Bu yasaya göre eğer idam mahkumu seçim yapmazsa, yeni yasaya göre elektrikli sandalyeyle infazı resen uygulanacak.

Güney Carolina’nın idamları infaz etmede en “üretken” eyaletlerden biri olduğu belirtiliyor. Ancak eyalette bir süredir öldürücü ilaç bulunmaması idam cezalarının infaz edilmesini engellemişti.

Savcılar, üç idam mahkumunun normal temyiz sürelerini doldurmalarına karşın “öldürülemediklerini” çünkü eski yasada eyaletin 109 yıllık elektrikli sandalye cezasını otomatik olarak seçmeyen idam mahkumlarının öldürücü ilaç enjeksiyonuyla öldürülmeyi, yani uygulanamayacak yöntemi seçtiklerini belirtti.

Justice 360 adlı sivil toplum kuruluşundan Lindsay Vann, “Daha insani bir yöntem olarak düşünülen öldürücü ilaç enjeksiyonuyla infaz, bu yöntemlerin yerine gelmişti; (bu yasayla) Güney Carolina daha az insani yöntemleri geri getiren tek eyalet oldu” şeklinde konuştu.