ABD'nin Güney Carolina eyaletinde senato, idam yöntemleri arasına "kurşuna dizerek infazın" eklenmesine yönelik yasa tasarısını kabul etti.

Güney Carolina'da 'kurşuna dizilerek idam edilme' tasarısı kabul edildi

ABD Güney Carolina'da, mahkumların kurşuna dizilerek infaz edilmesini öngören yasa tasarısı, senatodan oy çokluğuyla geçti.

Kurşuna dizerek infaz, zehirli iğne ile infazının yapılamaması durumunda elektrikli sandalyeye alternatif olarak idam yöntemleri arasına eklendi.

Güney Carolina'da mahkumların zehirli iğne ile elektrikli sandalye gibi idam yöntemleri arasında seçim hakları bulunurken, zehirli iğneyle infazın mümkün olmadığı durumlarda bu yöntemi tercih ederek idamları erteletmeye çalıştığı söyleniyor.

Vali Henry McMaster, temyiz hakları dolan ve idam cezaları onaylanan mahkumların infazlarının geciktiği gerekçesiyle senatoya idam yöntemlerinin artırılması çağrısında bulunmuştu.

34 EYALETTE HÂLÂ ÖLÜM CEZASI UYGULANIYOR

ABD'de dezanın infazı ve ölüm cezasına tabi olan suçlar, zamana ve eyaletlere göre değişiyor. 1976'dan beri en yaygın kullanılan metod zehirli iğne. Ölüm cezası, 1976 yılında eski durumuna getirildiğinden beri 34 eyalette uygulanıyor.

2013 yılında ABD'de 39 hükümlü idam edildi ve şu an binlerce hükümlü de ölüm sırasında bulunuyor. Texas, Oklahoma, Florida, Missouri, Ohio, Virginia ve Arizona başta olmak üzere pek çok eyalet sıklıkla insan öldürme suçundan hüküm giymiş kişileri idam ediyor. Şu ana kadar en çok idam Teksas'ta yapılıyor. Oklahoma ise nüfus başına en çok idamın gerçekleştiği eyalet konumunda.

Michigan, Wisconsin ve Maine ölüm cezası uygulaması 19’uncu yüzyılda kaldırıldı.