Güney Ege zeytinciliğine yeni soluk

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Türkiye’nin zeytin ağaç varlığı bakımından en zengin havzası olan Güney Ege’de, zeytin ve zeytinyağı sektörünün bileşenleri; işbirliklerini geliştirmek, bölgenin rekabetçi yeteneklerini arttırmak, atık yönetiminden pazarlamaya kadar yaşadıkları sorunlara ortak akıl yöntemiyle çözüm yolları aramak amacıyla bir araya gelerek, kısa adı GÜNZEYDER olan Güney Ege Zeytincileri Derneği’ni kurdular.


Dernek genel kurulunda zeytin üreticileri adına söz alan Mustafa Sami Ambarcı, “Ürettiğimiz zeytinin, gıda değerleri ve nefaset bakımından ne kadar benzersiz olduğunu biliyoruz. Güney Ege’li Çiftçi plantasyonlarda değil zeytin ormanlarında, doğal olarak çok zor koşullarda üretim yapıyor. Doğal ve ekonomik değerlerimizi görünür kılacak desteklere ihtiyacımız var” dedi.

Denek Başkanı Osman Aydın da “Dünyada uzun yaşamak ve dolayısıyla sağlıklı beslenmek isteyen kesimler de zeytin ve zeytinyağına karşı büyük bir ilgi var. Sektörümüz bu ilgiyi doğru karşılamalı, markalı, sertifikalı ve kalite odaklı üretim yapmalıdır. Bizler, Güney Ege de 2009 dan bu yana bu üretim modelinin alt yapısını kurmaya çalışıyoruz.180.000 dönüm alanı, organik olarak sertifikalandırdık” diyerek sektörün hedeflerini vurguladı.