Google Play Store
App Store

Güney Kıbrıs’ta yapılan seçimde iktidardaki merkez sağ parti DİSİ, yüzde 2,9, ikinci sıradaki solcu AKEL ise yüzde 3,3 oy kaybetti. Seçimler sonucunda Meclis’teki sandalye dağılımı netleşti.

Güney Kıbrıs’ta seçim sonuçlandı, sandalye dağılımı netleşti

Güney Kıbrıs’ta dün gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin partilerin kazandığı sandalye sayıları belli oldu.

Güney Kıbrıs basınında yer alan habere göre, 366 bin 608 seçmen oy kullandı ve seçime katılım yüzde 65,7 oldu.

Muhafazakar-merkez sağ parti konumdaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) yüzde 27,77'lik oy oranıyla seçimleri ilk sırada tamamladı. 2016'daki seçime göre yüzde 2,9 oy kaybeden DİSİ'nin Meclisteki vekil sayısı da 18'den 17'ye düştü.

Sol görüşlü Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) ise yüzde 22,32'lik oy oranıyla seçimi ikinci sırada tamamlarken, önceki seçime göre yüzde 3,3 oranında oy kaybetti. AKEL'in vekil sayısı 16'dan 15'e geriledi.

Kıbrıs Rum milliyetçisi Demokrat Parti (DİKO) sandıktan üçüncü çıktı. Oyların yüzde 11,30'unu alan DİKO, bir önceki seçime göre yüzde 3,2'lik oy kaybı yaşadı. Meclis'te 9 vekili bulunan DİKO, sandalye sayısını korudu.

ALTIN ŞAFAK BAĞLANTILI FAŞİST PARTİ OYLARINI İKİYE KATLADI

Aşırı sağcı, ırkçı olarak bilinen ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve yabancı karşıtlığıyla öne çıkan Ulusal Halk Cephesi (ELAM) oylarını 3,71'den 6,78'e çıkardı. Bir önceki dönem Mecliste 2 milletvekiliyle temsil edilen ELAM, vekil sayısını 4'e çıkardı.

Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ise oyların 6,72'sini alarak beşinci parti oldu. EDEK, Rum Meclisinde 4 vekil ile temsil edilecek.

Oyların yüzde 6,11'ini alan Demokratik Cephe (DİPA) 4 ve 4,41'lik oy oranına sahip Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği 3 vekille Mecliste olacak.

Oluşan yeni Meclis, 10 Haziran'da toplanacak.

YOLSUZLUK GÜNDEMİ

Kıbrıs'ta mevcut yönetim "pasaport için nakit sistemi" isimli bir program nedeniyle eleştiriliyordu. Usülsüzlük iddiaları nedeniyle bu program Kasım ayında sona erdirilmişti. Programla 2007-2020 yılları arasında çoğu Rus binlerce yabancı yatırımcıya usülsüz bir şekilde Kıbrıs pasaportu verildiği ortaya çıkmıştı.

Seçimler, yaklaşık 15 milyon avroluk bu yolsuzluk iddialarının gölgesinde gerçekleşmişti.