Güney Kıbrıs’ın Limasol kentinde başlayan 2 gün boyunca aralıksız devam eden yangın kontrol altına alındı. Yangında 4 kişi hayatını kaybetti.

Güney Kıbrıs'taki yangın kontrol altına alındı: 4 ölü, 1 tutuklama

Güney Kıbrıs'ta cumartesi günü öğle saatlerinde başlayan ve 2 boyunca aralıksız devam eden yangın sonunda kontrol altına alınabildi. 2 gündür devam eden söndürme çalışmaları boyunca kayıp olan 4 kişinin de cesedine ulaşıldı. Hayatını kaybedenlerin tarlalarda çalışan Mısır vatandaşları oldukları belirlendi.

Güney Kıbrıs İtfaiyesi’nden yapılan açıklamada, yangının devam ettiği aktif cephe bulunmadığı ancak bölge bölge yeniden alevlenmeler görüldüğü söylendi.

Güney Kıbrıs İçişleri Bakanı Nikos Nourris ise şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmalarına göre, yangında 7 köyde 50 civarı evin hasar gördüğünü açıkladı. Yangının başladığı Limasol'a bağlı Arakapas köyünde ise 9 ev yanarak kullanılamaz hale geldi.

Cumartesi günü başlayan hızla yayılan yangın için Güney Kıbrıs yönetimi komşu ülkelerden yardım çağrısında bulunmuştu. Güney Kıbrıs’ın çağrısına Yunanistan ve İsrail’den yanıt geldi. Yunanistan, yangın söndürme çalışmalarına iki yangın söndürme uçağı ve 25 personel daha gelerek çalışmalara başladı. İsrail'den gelen iki yangın söndürme uçağı da her olasılığa karşı hazır bekletiliyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'i arayarak, Limasol'daki yangının sündürülmesi için yardıma hazır olduklarını iletmiş, Anastasiadis, Türk tarafının yardım teklifini değerlendireceklerini söylemişti.

Anastasiadis sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ise bu yangının 1974’ten beri en büyük yangın olduğunu söyledi ve “bu bir trajedi” olarak değerlendirdi. Anastasiadis, “Can, mal, toprak ve orman kayıpları yaşandı. Hükümet, mağdurlara ve mağdurların ailelerine acil yardım sağlayacaktır” diye kaydetti.

Öte yandan AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter’dan yayınladığı bir mesajla hayatını kaybedenler için taziyelerde bulundu. Michel, “Düşüncelerimiz yangının kurbanlarıyla. Yakınlarına en içten taziyelerimizi gönderiyoruz. AB, Kıbrıs halkına her türlü yardımı sağlamaya hazır” dedi.

BİR KİŞİ TUTUKLANDI

Yunan basınında yer alan haberlere göre yangına ilişkin 1 kişi gözaltına alındı. İlk belirlemelere göre yangının kendisine ait bir tarladan çıkmış gibi göründüğü söyleniyor. 67 yaşındaki şüpheli 4 Temmuz Pazar günü (dün) Limasol Bölge Mahkemesi'ne çıkarılarak 8 gün tutuklu kalmasına karar verildi.