Güney Kıbrıs'tan Türkiye’ye: Gemilerini çek, çalışmalarını durdur

Güney Kıbrıs Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmalarına yeniden başlayan Yavuz gemisinin 'çalışmalarını derhal durdurması' çağrısı yaptı. Güney Kıbrıs ayrıca Yavuz sondaj gemisinde çalışanları, "Orada çalışanlar Kıbrıs'ın yasalarını ve uluslararası hukuku ihlal ediyorlar. O yüzden de Avrupa'nın ve uluslararası hukukun sonuçlarına katlanacaklar" diyerek uluslararası tutuklama emri çıkaracağını söyledi.

Kıbrıs'ta Karpaz bölgesi açıklarındaki sondaj çalışmalarını tamamladıktan sonra Mersin'e giden Yavuz sondaj gemisi önceki gün yeniden Doğu Akdeniz'e açıldı. Yavuz sondaj gemisinin 7'nci parsel olarak bilinen bölgede demirlemesi Güney Kıbrıs'ın tepkisini çekti.


'TÜRKİYE YASADIŞI FAALİYETLERİNİ DERHAL SONA ERDİRMELİDİR'

Güney Kıbrıs, Türkiye'nin yasadışı bir adım attığını söyleyen bir açıklama yayımladı. Yavuz sondaj gemisinde çalışanlar için 'uluslararası tutuklama kararı' çıkaracağını belirten Güney Kıbrıs, "Türkiye'nin kıta sahanlığımız içerisindeki sondaj yapma niyetini şiddetle kınıyoruz" dedi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki adımlarının Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine aykırı olduğu söylenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına saygı göstermelidir. Türkiye'nin bu tutumu, Avrupa Birliği ve uluslararası toplumun çağrılarını hiçe saymadır. Bu adımlar, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarı tehlikeye atmaktan çekinmeyen, uluslararası meşruiyetten hızlı ve kesin bir şekilde uzaklaşmayı seçen Ankara'nın pervasızca kışkırtıcı davranışının teyididir. Türkiye, yasadışı faaliyetlerini derhal sona erdirmelidir. Tüm araştırma gemilerini geri çekmelidir."

DHA