Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi ülkede 66 yıldır uygulanan kürtaj yasağının anayasaya aykırı olduğu yönünde karar aldı. Yasağın kadınların seçme hakkını haddinden fazla ihlal ettiğine hükmedildi. Güney Kore Anayasa Mahkemesi, 1953 yılından bu yana uygulanan kürtaj yasağının 2020 yılına kadar yeniden gözden geçirilmesine hükmetti. Mahkeme, Parlamento’da yasanın önümüzdeki yılın sonuna kadar yeniden görüşülmesine karar verdi. Karara […]

Güney Kore 66 yıllık kürtaj yasağını ‘anayasa ihlali’ olarak değerlendirdi

Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi ülkede 66 yıldır uygulanan kürtaj yasağının anayasaya aykırı olduğu yönünde karar aldı. Yasağın kadınların seçme hakkını haddinden fazla ihlal ettiğine hükmedildi.

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, 1953 yılından bu yana uygulanan kürtaj yasağının 2020 yılına kadar yeniden gözden geçirilmesine hükmetti.

Mahkeme, Parlamento’da yasanın önümüzdeki yılın sonuna kadar yeniden görüşülmesine karar verdi. Karara göre, Parlamento’nun verilen tarihe kadar yasayı görüşememesi halinde kürtaj yasağının bir bağlayıcılığı bulunmayacak.

Ülkede, kürtaj yasağı nedeniyle tecavüz, sağlık tehlikesi gibi sebepler dışında hamile kadınların kürtaj yaptırması yasak sayılıyordu.

Kürtaj yaptıran kadın söz konusu ceza kapsamında bir yıla kadar hapis cezası veya yaklaşık bin 750 dolar para cezasıyla cezalandırılabiliyor; kürtajı yapan doktor da iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanabiliyor.

Ülkedeki kadın hakları savunucuları uzun süredir yasağa karşı mücadele ediyordu. Mahkemenin kararı sonrası yüzlerce kadın başkent Seul’de kutlama yaptı. Anayasa Mahkemesi önünde toplanan yüzlerce kadından biri olan aktivist Bae Bok-ju, “Bu karar sayısız kadının yıllardır hiç durmadan gösterdiği çabalar sonucu alındı.

Kürtaj yasağı ‘yaşamları ve kültürel değerleri korumak’ gerekçesiyle yıllardır yürürlükteydi. Güney Kore kürtaja yasak getiren az sayıdaki endüstrileşmiş ülkeden biri sayılıyordu. Yasağı ihlal eden kadınlar bir yıl hapis cezası ya da para cezasına mahkûm edilirken, prosedürü gerçekleştiren doktorlar da iki yıllık hapis cezasına çarptırılıyordu.