Güney Kore'de 0,84'e düşen doğum oranı hem ülke hem bölge için bir ilki oluşturuyor. Düşüşün sebebi için "hayatta kalma mücadelesi" gösteriliyor.

Güney Kore'de rekor düşüklükte doğum oranı pahalılık ve rekabetten kaynaklanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Kore'de geçtiğimiz yıl tarihin en düşük doğum oranı yaşandı. Anne başına çocuk oranında 0,84 doğum olan ülkede ise bu düşüşün sebebi olarak çocuk yetiştirmenin ekonomik zorlukları gösteriliyor.

SAVAŞ DÖNEMİ GİBİ

Ülkede düşen doğum oranı, savaş dönemi seviyesine geldi. Ekonomik büyümenin ve refahın yüksek olduğu 1970-1990 yılları arasında, Başkent Seul'de yılda yaklaşıl 320 bin kişi doğum yaparken, bu sayı 2018'den itibaren 70 binin altına düştü. Çocuk hastanesi olarak görev yapan merkez, bu sebeple diğer hastalıklarla da ilgilenmeye başladı. Uzmanlar, doğum oranının 0,64 olduğu Seul'ün, savaş ve kıtlık seviyesinde nüfus artışı yaşadığını belirtiyor.

SEBEP EKONOMİK

Hastanenin müdürü, düşük doğum oranına sebep olarak ekonomik sorunları işaret etti: "Doğurmuyoruz, çünkü ancak böyle hayatta kalabliyoruz."

Eğitim masraflarının fazlalığı, çocuk doğurmama konusunda en önemli sebeplerden. İlköğretimin yanında üniversite eğitiminin de yüksek ücretlerle sağlanabilmesi ve başkentte istihdamın dar alanda yüksek rekabetle yapılması, ülkede yaşamı idame ettirmeyi zorlaştıran sebeplerden. 33 yaşındaki sanatçı Shin Haneul, bu durumu "Eğitim ve ev kiraları çok pahalı. Çocuk sahibi olmaktan vazgeçince evlenmeyi de düşünmüyorsunuz" diye açıklıyor. Seul'de ev kiraları ortalama bir milyon dolara denk düşüyor.

Pandemi sürecinde evlilik oranlarının da yüzde 10 düştüğü ülkede, hükümet düşen doğum oranlarına karşı mücadele başlatmış durumda. Fakat doğum destek uygulamalarının hastane izinleri ve bakım ücretleri gibi kısa süreli harcamalara odaklı olması, düşüşün önüne geçemiyor.