Güney Kore'de 'tarikat skandalı' yüz binleri sokağa döktü

Güney Kore'nin başkenti Seul'de yüz binlerce kişi ülkedeki siyasi skandalın merkezindeki Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin istifası talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Güney Kore'de Devlet Başkanı Park'ın eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlayan skandala tepkiler artıyor.

Yüz binlerce kişinin başkent Seul'da gösteri düzenleyerek Park'ın istifasını istediğini duyurdu. Gösteriye, üç muhalefet partisi de destek verdi. Polise göre göstericilerin sayısı 260 bine ulaştı. Gösteriyi organize eden gruplar ise katılımcı sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu. Eylem nedeniyle başkentte 25 binden fazla polis görevlendirildi.

​Gösteri, ülkede son 30 yıl içinde yapılan en büyük protesto eylemi.

TARİKAT SKANDALI

Güney Kore basınında yer alan haberlerde, Choi'nin, 1994'te ölmeden önce Park'ın danışmanlığını yapan Hristiyan bir papazın kızı olduğu belirtiliyor. Ölmeden önce Hristiyanlığa geçen ve 'Şamanist-Hristiyan' karışımı bir tarikatın başında olan Choi Tae Min, 1994 yılında ölünce tarikatın başına kızı Choi Soon-sil geçmiş.

Bu papazın ve kızının etkisinde kalan Güney Kore liderinin de bütün konuşmalarını, hatta 2014'te 300'e yakın çocuğun öldüğü gemi faciasından sonra yaptığı konuşmayı Choi'nin yazdığı öne sürülüyor.

Bunların yanı sıra Choi'nin ülkenin ekonomik kararlarında hatta gizli olması gereken askeri görüşmeler de Park'tan bilgi sızdırdığı ve yönlendirmede bulunduğu belirtiliyor.

Güney Kore'de, geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Grigori Rasputin'e benzetilen Choi, Devlet Başkanı'na akıl hocalığı yapan "gizemli bir karakter" olarak görülmesinin yanı sıra Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamak ve zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirmekle suçlanıyor.