Güney Kore Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Chung Eui-yong, Çin ile ABD arasında artan gerginliklerin arasında üç yıl sonra ilk kez Çin’e ziyaret gerçekleştirecek. Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ziyaretin asıl amacı Kore-Çin ortaklığını geliştirmek ve bilgi alışverişi olarak açıklandı.

Güney Kore'den üç yıl sonra ilk kez Çin'e üst düzey ziyaret

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Kore Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Chung Eui-yong, üç yıl sonra ilk kez Çin’i ziyaret edecek.

Söz konusu ziyaret, son dönemlerde iyice gerginleşen ABD-Çin ilişkilerinin kötüleşmesine rağmen ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerçekleşiyor.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ziyarete ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Kore ve Çin diplomatik bakanlarının bu toplantısı, Kore ile Çin arasındaki ikili ilişkileri geliştirmenin yollarını keşfetmek ve Kore Yarımadası, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunmak için bir fırsat olarak değerlendirilecek."

Güney Kore yönetimi, 2016 yılında ülkeye yerleştirilen ABD füze savunma sistemlerinin ardından Çin ile ilişkilerde gerginlik yaşamıştı. Söz konusu gerginlikten sonra Güney Kore’nin turizm, kozmetik ve eğlence sektöründe ciddi düşüşe yol açmıştı tüm bu gelişmelerin arasında Güney Kore Çin ile bağlarını güçlendirmeye çalışıyor. Çin’in Güney Kore’nin en büyük ticaret ortağı olduğu kaydediliyor.

O zamandan beri iki ülke ilişkileri cddi yol katetti ve her iki ülkenin üst düzey yetkilisi son olarak Kasım ayında Kore’de bir araya geldi.Güney Kore dışişleri bakanı ise Çin'i en son 2017'de ziyaret etmişti.

GÜNEY KORE DİĞER ÜLKELERLE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Reuters’in aktardığına göre, üst düzey bir Çin yetkilisi söz konusu ziyaretin asıl amacının, şu anda Çin’de sinemalarda gösterilmekte veya çevrimiçi olarak yayınlanmakta zorluk çeken Kore filmleri ve TV dizileri üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesi olduğunu söyledi.

Ekonomik sorunlara ek olarak, Güney Kore, Çin'i ABD ile Pekin'in uzun zamandır müttefiki olan Kuzey Kore arasında durmuş ‘nükleer silahlardan arındırma görüşmelerinin’ yeniden canlandırılmasında bir araç olarak görüyor.

Güney Kore yönetimi yeni ABD Başkanı Biden’ın iktidara gelmesinden sonra tüm dünyayla ilişkileri yoluna koymak ve geliştirmek için çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyor. Chung geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Mart ayı ortasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelmişti.