Hint alt kıtasındaki isyan da büyüyor. Hindistan ve Sri Lanka’da halk açlık ve yoksulluğa karşı sokaklarda. Sri Lanka’da başbakanın istifasına rağmen devam eden protestolarda bir vekil öldü.

Güneyde isyan

Umut SERDAROĞLU

Ekonomik kriz halkı yoksulluğa iterken Hint alt kıtasındaki isyan da büyüyor. Hindistan ve Sri Lanka’da halk sokakta. Enerji krizi derinleşen Hindistan’da halk dokuz eyalette yaşanan elektrik kesintilerini protesto ediyor. İflasa sürüklenen Sri Lanka’da da halkın öfkesi Başbakan Mahinda Rajapaksa’yı istifa ettirdi. Ancak ülkede Başbakan Rajapaksa’nın istifasına rağmen tansiyon düşmedi. Protestocular dün gece resmi başbakanlık konutunu bastı. Rajapaksa ve ailesi, ordunun düzenlediği şafak operasyonuyla kurtarıldı. Hükümete yakın isimlerin evleri de ateşe verildi. Dünkü olaylarda iktidar partisinden bir milletvekili öldü. Ülkede pazartesi gününden bu yana devam eden çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi yaralandı. Protestoları önlemek için önceki gün ilan edilen OHAL kararına rağmen devam eden eylemler nedeniyle ülkenin dört bir yanına askerler konuşlandırıldı.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın kardeşi Başbakan Rajapaksa’nın istifası ülkedeki öfkeyi dindirmedi. Protestocular, “Diktatör Gota istifa” diyor.

YOKSULLUĞU KABUL ETMİYORUZ
Ahilan Kadirgamar
Sosyolog, Sri Lanka Jaffna Üniversitesi

Sri Lanka Jaffna Üniversitesi’nden Sosyolog Ahilan Kadirgamar, Mahinda Rajapaksa’nın istifasını ve ülkede devam eden protestoları BirGün’e değerlendirdi.

PROTESTOCULARA SALDIRDILAR

Son iki haftadır protestoların ülkede çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Kadirgamar, “Özellikle geçtiğimiz cuma günü ülkenin dört bir yanında protestolar gerçekleşti. Sendikalar ve belirli kuruluşların düzenlediği eylemler tüm ülkeye yayılırken halkın neredeyse tamamı eylemlere katıldı” dedi.

Başbakan Mahinda Rajapaksa’nın artık protestolara karşı koyamadığını aktaran Kadirgamar şöyle devam etti: “Böylelikle cuma akşamı, cumhurbaşkanlığı tarafından Mahinda Rajapaksa’nın istifa edeceği açıklandı. Ancak Mahinda, istifasından önce destekçileriyle buluştu. Görüşmenin ardından destekçileri, protestoculara saldırdı. Pazartesi günü birçok şiddet eylemi gerçekleşti. Yaşanan olayların ardından ise sokağa çıkma yasağı uygulandı.”

TEK ADAM REJİMİNE KARŞI

Diğer taraftan Rajapaksa ailesinin meşruiyetini kaybettiğini dile getiren Kadirgamar, “Halkın asıl isteği Cumhurbaşkanı Gotabaya’nın istifası. Ancak Rajapaksa ailesine yönelik suçlamalar varken Gotabaya gücü elinden bırakmak istemiyor” diye konuştu.

guneyde-isyan-1013753-1.
Ahilan Kadirgamar

Ekonomik krizin parlamenter sisteme geçerek düzelebileceğinin konuşulduğunu da altını çizen Kadirgamar, “Ülke ilk kurulduğunda parlamenter sistem vardı. Halkın çoğunluğu da bu sistemin geri gelmesini istiyor çünkü başkanlık sistemi ile gücün tek bir kişide bulunmasının çok tehlikeli olduğu düşünülüyor” diye belirtti.

Kadirgamar şöyle devam etti: “Özellikle sosyalist partinin sert söylemleri ve protestolarda etkin bir hareketi var. Diğer taraftan solcular Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan fon anlaşması görüşmelerine karşı çıkıyor. Bunun nedeni IMF’nin fon sağlamak için dengeli bütçe kullanımı, harcama bütçesini kısma gibi bir sürü koşulunun olması. Sol kesim, bu koşulların halk üstünde daha fazla bir yük oluşturacağını düşünüyor.” Her geçen gün derinleşen ekonomik krize ilişkin çözümün ise tarım politikalarının iyileştirilmesi olduğunun altını çizen Kadirgamar, “Benim de dâhil olduğum birçok sol düşünür bütün sistemi kapsayan bir politika ile sorunun çözülebileceğini düşünüyor. Kıtlık sorunun giderek artabileceğini göz önünde bulundurularak yerel üretime, tarıma önem vermeliyiz. Diğer taraftan IMF’nin serbest piyasa ve liberal ekonomiye ağırlık verilmesini istemesi yerel üretime engel olur” ifadelerini kullandı.

Pakistan’da hükümet düştü

Pakistan’da da İmren Han hükümeti yanlış ekonomi ve dış politikalar nedeniyle düştü. İmran Han başbakanlığındaki hükümet mecliste yapılan güven oylamasını kaybetti. Han, ülke tarihinde meclisten güven oyu alamayarak düşürülen ilk başbakan oldu.