CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Güneydoğu’da yoğun bakım sırasında ölümlerin başladığını belirterek, “Sadece Batman'da son bir hafta içerisinde yoğun bakım sırası beklerken vefat eden hasta sayısı 7'yi buldu” dedi.

Güneydoğu alarm veriyor uyarısı: "Batman'da yoğun bakım sırası bekleyen 7 kişi hayatını kaybetti"

HABER MERKEZİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan yoğun bakım servislerine dikkati çekerek, "Sadece Batman'da son bir hafta içerisinde yoğun bakım sırası beklerken vefat eden hasta sayısı 7'yi buldu. Urfa'da memurlar filyasyon için sahaya sürüldü, hatta temizlik işçisine sürüntü aldırtılıyor. Diyarbakır'ın günlük vaka sayısı 600'ü buluyor. Güneydoğu'nun hali içler acısı durumda" dedi.

GERÇEK VERİLER HALKTAN GİZLENİYOR

Emir, Güneydoğu Anadolu bölgesinde sağlık emekçileriyle birebir temasta olduklarının altını çizerek, "Sağlık Bakanlığı, gerçek verileri halktan saklamaya çalışıyor ama, sağlık çalışanlarımızdan aldığımız bilgiler bölgede büyük sıkıntılar yaşandığını ortaya koyuyor. Güneydoğunun hali içler acısı" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde günlük koronavirüs vaka sayısını halen 1000'li rakamlarda açıklamasına karşın sadece Urfa'da günde 700'e yakın pozitif vaka tespit edildiğine dikkati çeken Emir, şunları söyledi:

“Şanlıurfa'da biri üniversite hastanesi olmak üzere dört hastanede de Covid-19 için boş yoğun bakım yatağı kalmadı. Bu kadar çok vaka artışı yaşanınca temaslı kişileri kontrol etmekle görevlendirilen filyasyon ekipleri de yetersiz kalıyor. Ne yapacağını bilemez hale gelen Sağlık Bakanlığı, Urfa'da hiçbir sağlık eğitimi almamış Müftülük ve Milli Eğitim personelini de filyasyon ekibi olarak görevlendirdi. Hatta bu da yetmeyince daha birkaç gün önce Karaköprü Diş Hastanesi'nde bir temizlik personeli, temaslı kişilerden sürüntü almaya başladı."

guneydogu-alarm-veriyor-uyarisi-batman-da-yogun-bakim-sirasi-bekleyen-7-kisi-hayatini-kaybetti-771033-1.
Fotoğraf: CHP Milletvekili Murat Emir

DİYARBAKIR'DA GÜNLÜK 600 VAKA

Güneydoğu Anadolu bölgesinin bir diğer büyük ili olan Diyarbakır'da da 1 Haziran öncesinde günlük vaka sayısı 70'lerdeyken bugün 600'e ulaştığını kaydeden Emir, şu ifadeleri kullandı:

"1 Haziran öncesinde Diyarbakır'da yoğun bakımda tedavi gören günlük hasta sayısı 10 civarındaydı, fakat bugün itibariyle 100'ü geçti. Covid-19 hastalarına yoğun bakım hizmetinin verilebildiği yatakların hepsi dolmuş durumda. Filyasyon ekipleri, Şanlıurfa'da olduğu gibi bu ilimizde de yetersiz kalıyor.

HASTALAR YOĞUN BAKIM SIRASINA GİRDİ

Batman'da da 1 Haziran'dan bu yana toplam vaka sayısı 10 bine ulaştı. Günde yaklaşık 700 test yapılırken, bunun 350'si pozitif çıkıyor. Yoğun bakım yataklarının hepsi dolmuş durumda. 300 yatak kapasiteli bölge devlet hastanesinde şu anda 450 hasta yatıyor. Servislerde yoğun bakım sırası bekleyen onlarca hasta bulunuyor, hatta bu sırayı beklerken yaşamını yitiren hastalar var. Bu şekilde son bir haftada 7 hastanın hayatını kaybettiğini biliyoruz. Sağlık çalışanları da perişan halde. Son bir ay içerisinde Batman'da 10 doktor istifa etti, beş sağlık personeli de emeklilik dilekçesini verdi."

TEST YERİNE 'KAFA İZNİ'

Şırnak ve Siirt'in yanı sıra bu illere komşu olan Hakkâri’de de benzer sıkıntıların yaşandığını ifade eden Emir, şöyle konuştu:

"Şırnak'ta günlük 200'e yakın test yapılabilirken pozitif vaka sayısı 80'i buluyor. Ancak, çok fazla risk altında olan sağlık emekçilerine belirti göstermesine rağmen test yapılmıyor. Bu kişiler, 'kafa izni verdik' denilerek evlerine gönderiliyor ve iyileşmeleri bekleniyor. Şırnak'la birlikte Siirt ve Hakkâri merkezde tek devlet hastanesi bulunuyor ve bu hastanelerde de Covid-19 için ayrılan yoğun bakım yatakları tamamen dolu durumda. Bu illerden de artık hastalar Urfa ve Antep'e yönlendiriliyor."