Günlerden Duygu Asena

Sevgili Duygu,

Bugün 19 Nisan senin doğum günün. Hatırlarsan senin son dönemdeki doğum günlerinde günün/gecenin anlam ve önemine ilişkin açış konuşmalarını ben yapardım. O konuşmalarda benim sana bakış açımla, senin etkindeki militan genç feministler arasında sorunlar çıkabiliyordu.

Elli yaşına giriyordun, büyük masanın başında durarak sözlerime şöyle başlamıştım: “Duygu Asena bugünü kadar, gazeteci, yazar, dergi yöneticisi, televizyon programcısı, kadın hakları savunucusu pek çok önemli başarılara imza atmıştır…”

Buraya kadar masada bulunanların tümü uyumlu bir yüz ifadesiyle beni dinlediler. Sonra “ancak” diyerek devam ettim: “Bana göre daha önemli bir şeyi gerçekleştirmiştir. Şimdi girdiği yaşa kadar sarışın genç ve güzel bir kadın olarak kalmayı başarmış olmasının hepsinin önünde geldiğini kabul etmeliyiz…”

Masada bulunan genç feministler “Hayır, hayır, hayır… Öyle değil, böyle bakamazsınız!” diye sözümü kestiler.

İşte o sırada sen, Duygu Asena olmanın olağanüstü ince mizah duygusuyla ortaya atıldın:

“Siz susun! Nazım sen devam et hayatım!”

O zamanlar yanında telaffuz etmekten kaçındığımız 50 yaşın çok büyük olduğunu düşünüyordun. Hatta aynı gün eski Milliyet’in kafeteryasındaki “ön kutlamada” şöyle demiştin, seni çevreleyen dostlarına:

“Eskiden benim şimdi girdiğim yaşta (50 idi ama telaffuz etmedi) olanlar için aman ne kadar yaşlı derdim. Şimdi ne kadar hata yaptığımı daha iyi anlıyorum..!”

Sevgili Duygu,

Biz iki sene önce ne yaptık biliyor musun? İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde “Duygu Asena 70 yaşında Sempozyumu” düzenledik ve senin 70 yaşını kutladık. İyi ki yoktun!

Aziz Nesin bir Sabahattin Ali anmasında söylemişti ilk kez. Kendisinin Sabahattin Ali’den küçük olduğunu, ama ölenler yaş almadıkları için diyerek eklemişti:

“Eskiden ben ona ağabey derdim, şimdi onun bana ağabey demesi lazım gelirdi!”

Duygu’cuğum 1990’lı yıllarda sen benden altı yaş büyüktün, 2000’lerin ilk çeyreğine doğru ilerlediğimiz 2018’in şu günlerinde artık ben senden altı yaş büyüğüm. Sen 2006’da 60 yaşında kaldın, biz geride kalanlar ise yaşlanmaya devam ediyoruz.

Bugün 19 Nisan Duygu’cuğum, yine senin doğum günün. Değişik dönemlerde değişik mekânlarda senin doğum günlerini kutluyoruz. Bir keresinde senin vefalı kardeşin İnci bizleri Bodrum’da toplamıştı. Çok kalabalıktık. İstanbul’da seninle gittiğimiz meyhanelerde, İnci’nin evinde, Vedat Sakman’ın Mekan’ında da kutladığımız oldu.

Bu yıl ise daha özel bir Duygu Asena Doğum Günü yapılıyor. Senin Kadıköy Özel Kız Koleji’nden sınıf arkadaşların Kadıköy’deki Marmara Yelken Kulüp’te senin için bir araya geliyorlar.

Bu mektubu sana yazmamın esas sebebiyse memleket manzaralarından bahsetmekti. Çok büyük değişiklikler yaşıyoruz, diyecektim. Ama her şey eskisi gibi:

“İktidarda olan, iktidarda olmayanlara hayatı dar ediyor!”

Artık elinde avucunda ne varsa “Ya Allah” diyerek girişiyor. En çok kadınlar öldürülüyor. Ortak noktaları kadın olmaları… Sonra işçiler öldürülüyor. Her ne kadar iş kazası diye geçiştiriliyorsa da bunun adı düpedüz iş cinayeti olarak tarihleniyor, işçi sınıfı tarafından…

12 Eylül döneminin kudretli generali Kenan Evren’in tuttuğu futbol takımı vardı: Ankaragücü. İkinci ligde olduğu sırada Türkiye Kupası’nı kazanınca Evren’in talimatıyla yasa çıkarılmış, sonra da Ankaragücü 1. Lige terfi ettirilmişti.

2000’lerin kudretli “sivil” siyasetçisi Tayyip Erdoğan’ın da bir takımı var. Başakşehir. Onun çıkacağı bir üst lig olmadığından şampiyonluk gerekiyor. Bunun için de devlet desteği sivil biçimde tribünlere talimat olarak geliyor. Memlekette demokrasi olduğu için, yasa ile devlet başkanı takımı şampiyon ilan edilemiyor. Ama belli olmaz, ilerde demokrasimiz daha da gelişirse bu da olabilir. Rektör atamaları nasıl yapılıyor? Lig şampiyonluğu da öyle… Anlıyorsun değil mi?

Sevgili Duygu, bu doğum gününde seni üzmemek için gazete satışlarından söz etmeyeceğim. Bütün gazeteler televizyonlar tek bir yumruk olup, gazeteciliğin kafasına inmek için harika finansmanlar sağlanıyor.

Aman şimdi böylesi “önemsiz” şeylerle içini şişirmeyeyim.

Bugün 19 Nisan 2018…

Günlerden Duygu Asena!