Hazine ve Maliye Bakanı piyasalar tarafından günlerdir beklenen Yapısal Dönüşüm Adımları ismi verilen paketi açıkladı. Albayrak, paketi sermaye gruplarının, oda ve borsaların talep ve raporları çerçevesinde hazırladıklarını söyledi ve bunun bir “ilk aşama” olduğunun altını çizdi. Paketin adı yapısal reform adımları olsa da ekonomistler adımların neresinin yapısal olduğunu anlayamadı. Kamu bankalarına verilecek 28 milyar TL […]

Günlerdir beklenen paket açıklandı, dağ fare doğurdu… Albayrak: -ecek, -acak

Hazine ve Maliye Bakanı piyasalar tarafından günlerdir beklenen Yapısal Dönüşüm Adımları ismi verilen paketi açıkladı. Albayrak, paketi sermaye gruplarının, oda ve borsaların talep ve raporları çerçevesinde hazırladıklarını söyledi ve bunun bir “ilk aşama” olduğunun altını çizdi.

Paketin adı yapısal reform adımları olsa da ekonomistler adımların neresinin yapısal olduğunu anlayamadı. Kamu bankalarına verilecek 28 milyar TL borç senedi, kurumlar vergisinin düşürülmesi gibi somut adımlar doğrudan sermaye çevrelerinin güvenini kazanmaya dönük olsa da paket daha çok ekonomiye ilişkin temennilerden oluştu. Albayrak paketi 4 temel başlıkta açıkladı.

FİNANSMAN

• Hazine’den bankalara 28 milyar TL kaynak

Bankacılık sektörüne ilişkin tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranının yüzde 4,2 ile sınırlı kaldığını en fazla yüzde 6’lara çıkacağını vurgulayan Albayrak, bu kredilerin bankacılık sektörü için sorun oluşturmadığını ifade etti. Ancak Albayrak bunun ardından kamu bankalarına 28 milyar TL tutarında iç borçlanma senedi verileceğini böylece kamu bankalarının sermaye yeterliliğinin ve likiditesinin artırılacağını iddia etti. Öte yandan sunumda özellikle gayrimenkul ve enerji sektöründeki sorunlu kredilerin bir fona devredilerek bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin bilançodan çıkarılacağı açıklandı.

Finans sektöründe atılacak bir diğer adım ise bireysel emeklilik sistemi (BES) ve kıdem tazminatına ilişkin oldu. BES fonunun genişletilmesi ve kıdem tazminatının fona devredileceğini açıklayan Albayrak, BES fonunun büyüklüğünün böylece milli gelirin yüzde 10’unu oluşturacağını iddia etti.

ENFLASYON

• Gıda enflasyonu için SERA AŞ

Enflasyon konusunda temennilerden oluşan bir konuşma yapan Albayrak, tarımda milli birlik projesinin mayıs ayında açıklanacağını söyledi. Tarımda milli birlik projesinin ne olduğu ise bilinmiyor. Ancak gıda enflasyonunu düşürmek adına bir Sera A.Ş. oluşturulacak ve çiftçiye verilecek desteklerle küçük baş hayvan sayısı 46 milyondan 4 yıl içinde 100 milyona çıkarılacak. Öte yandan küçük baş hayvan sayısı 2010 yılında 29 milyon iken 2019 yılında 47 milyona çıkarılmıştı. Son 10 yılda yüzde 57 artan küçük baş hayvan sayısının 4 yıl içinde 2 katına çıkarılması ise gerçekçi bulunmadı.

KAMU MALİYESİ

• Kurumlar Vergisi’ne indirim

Bütçe disiplininin devam edeceğini, sıkı maliye politikası tedbirlerinin harfiyen uygulanacağını söyleyen Albayrak şaşkınlık yaratan açıklamalara imza attı. Sunumda dolaysız vergiler arttıracak diyen Albayrak bir dolaysız vergi olan Kurumlar Vergisi oranının azaltılacağını söyledi. Şirketlerin gelirleri üzerinden alınan Kurumlar Vergisi 2003 yılında yüzde 33 iken, 2018 yılında yüzde 22 oranına kadar düşürüldü. Bu oranın daha da azaltılması paketin içerdiği somut adımlardan oldu.

İHRACAT ve ÜRETİM

• İhracat Master Planı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bir diğer adımın, “İhracat Master Planı” olduğunu söyledi. İhracat noktasında Ticaret Bakanlığının, ağustos ayında açıklayacağı planla kısa-orta ve uzun vadede ihracat potansiyelinin belirlenerek Türkiye’nin ihracatının arttırılması için sürdürülebilir bir stratejinin yürürlüğe konması ifade eden Albayrak, ihracatın ithalatı karşılama oranının sürdürülebilir bir şekilde artırılması için stratejiler oluşturulup bunların uygulanması için gerekli adımların ortaya konulacağını dile getirdi.