Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre önceki gün 8 bin 636 yeni vaka tespit edildi. Bu, son 25 günün en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Prof. Dr. Akkurt aşılama hızındaki düşüşün ve kayak otellerindeki yoğunluğun vaka sayısının yükselmesinde etkili olduğunu belirtti.

‘Günlük 2 milyon aşılama’ iddiası 10 binde kaldı: Aşılama hızı artmalı

İsmail ARI

Son haftalarda AKP kongrelerinde kalabalıklar dikkatleri çekerken günlük vaka sayısı her geçen hızla tırmanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre önceki gün 8 bin 636 yeni vaka tespit edildi. Açıklanan bu vaka sayısının da son 25 günün en yüksek vaka sayısı olduğu belirtildi.

Uzmanlar, aşılama hızındaki düşüşe de dikkat çekerek daha fazla aşının temin edilmesi ve aşılama hızının arttırılması gerektiğine dikkat çekti.


“Salgının başından beri kapalı alanlardaki insan yoğunluğunu ve birikimini önlememiz gerektiğini belirtiyoruz” diyen Göğüs, İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Akkurt, BirGün’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Vaka artışının birden çok nedeni var. Artışın bir nedeni, sömestr tatiliyle birlikte özellikle kayak otellerinde, kapalı alanlarda oluşan yoğunluğun vaka artışına neden olması. Kapalı alanlardaki birikmeleri, yığılmaları hâlâ önleyemiyoruz. Hafta sonu uygulanan göstermelik yasakların nasıl uygulandığını da hepimiz görüyoruz.”

SADECE YÜZDE 2-3 AŞILANDI

“Bu şartlarda önümüzdeki en az iki, üç yıllık sürecin bizler için aydınlık olmayacağını düşünüyorum” diyen Dr. Akkurt, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mutant virüslerle ve varyantlarla ilgili detaylı bilgi paylaşılmıyor ve bunların bulaşıcılık potansiyelleri çok daha yüksek. Vaka artışının bir diğer nedeni bu olabilir. Ayrıca, aşılamaya bir şekilde başladılar ve günde bir buçuk-iki milyon kişiyi aşılarız söylemlerine karşı günlük aşılama rakamının 10 binlere kadar indiğini görüyoruz. Bu çok ciddi bir sıkıntı. Şu anda toplumun yüzde ikisi veya üçü aşılanabildi. Bir an önce 130-140 milyon doz aşı temin edilmeli ve toplumun büyük bir kesimi aşılanmalı.”

***

VAKAR YENİDEN ARTIYOR

15 Ocak: 8 bin 314
20 Ocak: 6 bin 435
25 Ocak: 5 bin 642
30 Ocak: 6 bin 871
5 Şubat: 7 bin 901
9 Şubat: 8 bin 636