İşçilerin, sendikaların ve emekten yana örgütlerin uzatılması talebine rağmen Kısa Çalışma Ödeneği’nin sonlandırılması kitleleri işsiz bıraktı. Duruma tepki gösteren SOL Parti “Saray yönetimini ücretsiz izin nakdi desteği ile geçinmeye davet ediyoruz” dedi.

Günlük 47 TL’ye Saray geçinsin

Haber Merkezi

Salgın yeni ivmeler kazanarak devam devam ederken Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılması pek çok firmanın işçileri kitlesel şekilde ücretsiz izne çıkarmasına neden oldu. İlk toplu ücretsiz izin haberi Türk Hava Yolları’nın (THY) ikram şirketi Do&Co’dan ve havayolu taşımacılığı yapan OnurAir’den gelirken irili ufaklı birçok iş yerinde de işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. Salgın boyunca Kısa Çalışma Ödeneği’nden toplamda 3,7 milyon işçi faydalanırken bu ödenekten resmi rakamlara göre hali hazırda 1,3 milyon işçi yararlanıyordu. Ücretsiz izindeki işçi sayısı ise son resmi rakamlara 2,5 milyon. Ancak henüz güncellenmeyen bu rakam çoktan arttı.

1400 liraya fatura mutfak harcaması

SOL Parti duruma tepki gösteren bir açıklama yaptı. Açıklamada ücretsiz izine çıkarılan işçilere günlük 47 lira ücret verildiği aktarılırken, TÜİK rakamlarında dahi enflasyonun çift haneli olduğu hatırlatıldı. “İğneden ipliğe her gün gelen zam yağmuru altında, ayda bin 400 liraya kiranızı, faturalarınızı ödeyin, yiyip içerek yaşayın denilmektedir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada “Salgında önlem olarak bağışıklığınızı güçlendirin, maske takın önerileri yapılırken işçinin bu parayla nasıl yaşayacağının da açıklanması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Hepsinin sorumlusu tek adam rejimi

Açıklamada İşsizlik Sigortası Fonu’ndan milyarlarca liranın sermayeye peşkeş çekildiğine de değinilerek şöyle dendi: “Yıllardır İşsizlik Sigortası Fonu’nun içini; sermayeye kaynak olarak aktararak, hazineye destek olarak kullanarak boşaltan iktidar, fondan en az kaynağı işçiye ayırmaya devam etti, ediyor. Pandemi boyunca hastalık-açlık, işsizlik cenderesinde boğulan, çaresizlik sonucu intihara yönelen emekçilerin ölümünün tek müsebbibi vardır: Emekçi halka bütçeden kaynak aktarmayıp işçileri ücretli izne ayırıp, gerekli desteği sağlamayıp, İBAN numarası dağıtan tek adam rejimi.”

Emeğin egemenliğini hep birlikte kuralım

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Halkın vergileriyle bürokratların büro memurlarının dudak uçuklatan şatafatlı yaşamları gazetelere, sosyal medyaya her gün düşen haberleriyle ortaya saçılıyor. Siyasal İslamcıların, çürümüş yaşam tarzlarının kokusu ülkeyi sardı. Algıyla iktidarlarını sürdürme gayretleri her geçen gün artıyor. Birleşerek, mücadele ettiğimizde bir fiskeyle yıkılacak olanları başımızdan gönderelim. Halkın, işçilerin, emekçilerin söz ve karar sahibi olduğu gecelerinde aç yatılmayan eşit, özgür emek egemen bir ülkeyi hep birlikte kuralım.”

***

Ücretsiz izin zorbalığı

Kısa çalışma ödeneğinin sona ermesinin ardından Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin MHP’li Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, çeşitli birimlerde çalışan 300’e yakın taşeron işçisini ücretsiz izne çıkardı.

Gazete Duvar’ın haberine göre duruma tepki gösteren işçiler, “Ramazan ayı öncesinde ücretsiz izin adı altında işten uzaklaştırılmamız bizleri derinden üzdü. Asgari ücret ile bir nebzede olsun geçinmeye çalışıyorduk. Şimdi daha da zor durumda kalacağız. Belediye başkanımız kısa sürede tekrar alım olacağını ifade etti ancak süre vermedi. Yeniden alım olursa bütün işçiler ile tek tek görüşeceğini söyledi. WhatsApp’tan şahsımıza bilgi verileceği belirtildi. Alınan bu kararla adeta yıkıldık, tekrar alım olmasını bekliyoruz” diye konuştu.